Д-р Мирослав Найденов за novini.bg: Затриването на селскостопански производства още повече задълбочава демографската криза

  • 18 декември 2023 14:46

  • 1345
  • 2
Д-р Мирослав Найденов за novini.bg: Затриването на селскостопански производства още повече задълбочава демографската криза
© булфото /архив/

Защо животновъдите преди дни апелираха, че секторът им не издържа и започва лавинообразно затриване на малки ферми? Има ли опасност да останем без родни месни и млечни продукти и да ядем замразени вносни меса преди 30 години и мляко на прах? Разговарям с Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, бивш министър на земеделието /2009 г. –2013 г./. Той е ветеринарен лекар, който към момента работи в частния бизнес.

Секторът е в много тежко положение и животновъдите са прави да протестират, защото все ги пренебрегват и избутват назад. Те протестираха заедно със зърнопроизводителите преди месеци, но ето че проблемите на едните бяха решени, а на другите – не.

През зимата е особено трудно за животновъдите, защото и разходите им по изхранването на животните рязко се увеличават.

Директните плащания от страна на държавата за тях се бавят, фуражите им поскъпват, същевременно изкупната цена на продукцията им е доста ниска. Те вече предупредиха, че стотици ферми в страната за затворени, а животните са изклани.

Нужни години за да бъде възстановено едно поголовие.

Според мен животновъдите имат основание да протестират, а отказът от страна на земеделското министерство от диалог с тях, не е на добро.
Не трябва под общ знаменател да се поставят всички производители - и едрите, и средните и дребните. Големите имат повече възможности да оцелеят, докато малките са обречени на фалит. Най-лошото обаче е, че всичко това

води до още по-голямо обезлюдяване и задълбочаваща се демографска криза по места.
 

Когато бях земеделски министър винаги оставяхме финансови буфери за подпомагане на животновъдите и им ги давахме поетапно, не наведнъж. Бих посъветвал министър Кирил Вътов сега да не затваря вратата за преговори с хората.
Животновъдите не могат да организират мащабни протести, защото не са толкова много и не са гръмогласни, но това не означава, че проблемите им са незначителни и по-малко важни от тези в други сектори. В средите им има една поговорка - като ти умре магарето, и трева до пояс да имаш, все тая. Затова държавата трябва да намери начин сега да им помогне, преди да е станало много късно.

Арбанаси, първи събор на овцевъдите, сн. булфото/архив/

Разбира се, че е по-добре е да консумираме наши меса, отколкото нискокачествените вносни.

Лошата храна ни поставя на много първи места в доста негативни класации за здравето ни.

Обществото трябва да се застъпи за животновъдите. Пазарът у нас не е конкурентоспособен и затова ядем по-скъпи храни дори от немците и от французите, въпреки огромната разлика в заплатите там и тук. Факт е, че в останалите европейски държави милеят и имат много добро свое производство.
Смятам, че борбата на производителите у нас за отстояване на своите права да работят и произвеждат, трябва да бъде подкрепена от цялото общество. Ако не им помогнем сега, всичко ще рефлектира върху нас като потребители.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1345 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Защо

2023.12.19 | 01:48

2
Избивайте здрави животни,под формата на епидемия и ще съживите селското стопанство.И през комунизма имаше епидемии по животните но никога не са избивани така!

2023.12.18 | 17:33

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини