Водещите новини! Василев към Борисов: няма как бюджетът на държавата да е заложник на един шеф на болница. Повечето учители нямат базисна подготовка (и още…)

  • 06 декември 2023 19:00

  • 1856
  • 2
Водещите новини! Василев към Борисов: няма как бюджетът на държавата да е заложник на един шеф на болница. Повечето учители нямат базисна подготовка (и още…)
© Getty Images/Pixabay/NovaTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 6 декември   

 

Българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене – на предпоследно. Това сочат резултатите за България от международно оценяване на учениците – PISA. 

Учителите са най-важният фактор за успеха на учениците, но те също трябва да бъдат подготвени. В момента голяма част от учителите нямат подготовка нито като базисно обучение, нито като практическа подготовка. Учителската професия е професия, която непрекъснато трябва да се надгражда. Всяка година се изсипват милиони в допълнителни обучения на учителите, но тяхното качество не се следи и тези пари отиват на вятъра“. 

Люба Йорданова: Повечето учители нямат базисна подготовка

***


„Самите задачи не са обяснявани и не са практикувани, това ни затруднява. По-добре да научаваме нещо, отколкото да го наизустяваме за определен период, докато мине тест или изпитване“, разсъждава гимназистката Виктория Станкова.

Учениците наизустяват учебния материал, за да изкарат добра оценка, а не се фокусират върху практически умения, нужни за живота.

Ученичка: Задачите не ни се обясняват, нито се практикуват

***


Василев добави още, че вчера се е обадил на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, като му казал, че категорично няма как бюджетът на държавата да стане заложник на който и да е шеф на болница.

„Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28,5 милиона за музеи, читалища и библиотеки“, каза той. 

Асен Василев: Казах на Борисов, че няма как бюджетът на държавата да стане заложник на който и да е шеф на болница

***


Армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника, която парламентът реши да предостави на Украйна. 

Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който коментира пред журналисти ветото на президента Румен Радев, преди изслушване му в парламентарната комисия по отбрана. 

Тагарев посочи, че армията разполага с такъв тип машини.

Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високо проходима техника“, обясни министърът.

Тодор Тагарев: БТР-ите, които даваме на Украйна, не могат да вървят, ако пред тях не се разчисти снегът

***


Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението между България и Украйна, с което страната ни предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. 

Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за БТР-ите

***


Правителството прие промени в две наредби, въвеждащи стандартно зарядно устройство в България. Измененията произтичат основно от Директива на ЕС, с която се въвеждат дългоочакваните изисквания за стандартно зарядно устройство.

България въвежда стандартното зарядно устройство

***


„Никой не е отказал предоставяне на помощ за Украйна. Казусът е ясен – Украйна губи зрелищно, ако не получи помощ, а това няма как да се приеме и от САЩ, и от другите държави, подкрепящи Украйна“, категорична е тя.

Елена Поптодорова: Украйна губи зрелищно, ако не получи помощ

***


В Испания бе задържан Иво "Ел Булгаро", който се смята за лидер на българската мафия, наричаща се "Ромпекостияс" (б. а. - Трошачи на кости), и един от най-опасните престъпници в страната според телевизия "Телесинко".

Задържаха български мафиотски бос в Испания

***


Бившият британски премиер Борис Джонсън ще има шанс да защити начина си на справяне с пандемията в рамките на два дни на разпит по продължаващото разследване за COVID-19.

Очаква се Борис Джонсън да се извини и да признае, че правителството му е допуснало грешки по време на пандемията, но източници, близки до него, казаха за Би Би Си, че той ще отстоява твърдо становището, че е взел и много правилни решения, които са спасили живота на много хора.

Заради пандемията от COVID-19: Разпитват Борис Джонсън

***


Израелската армия обяви днес, че е открила "един от най-големите тайни складове за оръжие" в ивицата Газа. Той се намира в близост до болница и училище в северната част на палестинската територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелската армия обяви, че е открила в ивицата Газа "един от най-големите тайни складове за оръжие"

***


Тейлър Суифт е личност на годината на списание "Тайм".

Певицата беше избрана сред 8 номинирани, сред които крал Чарлз Трети, Барби и Владимир Путин.

От "Тайм" обясниха решението си с влиянието, което Суифт има върху поп културата с рекордния брой продажби на албума ѝ и с популярността на турнето ѝ.

12-кратната носителка на награда "Грами" е определена и като "човек, който носи светлина".

2023-а определено може да бъде наречена годината на Тейлър Суифт, като певицата вече беше посочена за "Най-интригуваща личност" от списание "Пийпъл" и "Най-влиятелната жена в света" според "Форбс", предава БНТ.

"Тайм" обяви Тейлър Суифт за личност на годината

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.06 | 23:39

2
Слава на братска Русия!
баба гицка

2023.12.06 | 19:32

1
като няма заложник, ЗАЩО го сменята другари

Добави коментар

Водещи новини