МЗ с официална позиция за смяната на шефа на "Пирогов"

  • 05 декември 2023 14:29

  • 3029
  • 4
МЗ с официална позиция за смяната на шефа на "Пирогов"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Смяната на директорът на "Пирогов" Валентин Димитров все още не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на БНТ.

Справка в регистъра обаче показва, че решението на министъра на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на да смени директора на УМБАЛСМ "Пирогов" е взето още миналия понеделник - на 27 октомври.

С друго решение Хинков назначава на мястото на Димитров лицево-челюстният хирург Константин Димов. С акт на Съвета на директорите на лечебното заведение Димов е определен за изпълнителен директор на спешната болница. 

Министър Хинков: Одит показва финансови нарушения в "Пирогов"

Припомняме, ден след решението за смяна на шефа на болницата за спешна медицина - на 28 ноември, Хинков обяви пред журналисти, че одит, направен от звеното в министерството е показал финансови нарушения в "Пирогов". Тогава министърът, каза, че очаква прокурорски проверки. На въпрос ще смени ли ръководството на "Пирогов", Хинков отговаря: "Изглежда, не!". Министърът определи състоянието на болницата , като "плачевно" и коментира, че "Пирогов" е в лошо финансово състояние.

Отново на 28 ноември стана ясно, че на 27 ноември, когато е разписано освобождаването му, шефът на "Пирогов" е изпратил сигнал до председателя на Народното събрание. Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на "Пирогов", които сега заемат ръководни постове в Министерство на здравеопазването, оказват натиск към него и болницата. Шефът на здравната комисия Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. заподозря политически апетити към болницата. Той поиска независим орган да потвърди констатациите от одита, защото звеното е подчинено на здравния министър и е възможно натискът, от който се оплаква шефа на "Пирогов", да е оказан и върху звеното. А в официална позиция от "Пирогов" обясниха, че дълговете на болницата са стопени и тя дори е на печалба. Не коментираха резултатите от одита, защото не били официално запознати с тях.   

Костадин Ангелов настоя за външен одит по повод констатираните финансови нарушения в "Пирогов"

От пресцентъра на министерството на здравеопазването също разпространиха официална позиция по темата, която публикуваме без редакторска намеса: 

"Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники. 

Шефът на "Пирогов" е освободен, новият ще е д-р Константин Димов

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс".

  

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3029 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
123

2023.12.05 | 21:34

4
Как точно бе избран доц.К.Димов?! Доказани успехи, постижения, управленски способности!? Кой го посочи!?

2023.12.05 | 20:25

3
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.05 | 16:27

2
кради в бели престилки
отмъщението

2023.12.05 | 15:37

1
на подмяната и доносническа бг за скандала с един от партийците им съветник на тагаренко

Добави коментар

Водещи новини