Премиерът акад. Денков ще съдейства за реализирането на важни за Шумен приоритети и инфраструктурни проекти

  • 03 декември 2023 20:08

  • 816
  • 5
Премиерът акад. Денков ще съдейства за реализирането на важни за Шумен приоритети и инфраструктурни проекти
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Исках да поздравя кмета проф. Христо Христов и на „местна почва“, и на място да видя кои са най-важните приоритети за града и общината. Част от тях са включени в проектобюджета, но има възможност да се актуализират. Трябваше отново да обсъдим кои са проектите, които се издигат като приоритет за Шумен за следващите няколко години". Това каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след срещата му с кмета проф. Христов, предаде БТА.

„Това, което чувам, освен темата за водата е, че спортните съоръжения са това, което е болна тема и по която ще се търси решение през следващите години. Говорихме кои спортни проекти как могат да бъдат финансирани. Говорихме и за градския стадион, и за хиподрума, и за плувния басейн. Говорихме за висшето образование и за подготовката на кадри за Индустриалната зона в града. Покрихме широк набор от теми“, отбеляза Денков.  

Той припомни, че днес е направена символична първа копка на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ и заедно с регионалния министър са обяснили, че „има изключителен фокус върху Североизточна България по отношение на скоростните пътища“ и през следващата година ще се финансират проекти за подготовка на скоростни пътища по всички основни направления в региона.

Акад. Денков: Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием

За автомагистрала „Хемус“ акад. Денков каза, че нейното строителство ще се „интензифицира доста следващата година по няколко от лотовете, за които има техническа подготовка. Това, което продължава да бъде проблем, е, че по лотове седем и осем няма техническа документация, така че няма как да се строи, докато не е изготвен проектът на съответното ниво. Всичко, за което има проекти, включително лот девет, ще бъде ускорено много следващата година; има финансиране“, уточни Денков.  

По думите му казусът с водата на Шумен е изключително заплетен и натрупван през годините. "Има проблем и с цената на тока, със сключените договори с една от фирмите. Това, което обсъждахме, е, че текат съдебни дела и докато не приключат, не може да се изчисти договорът с фирмата. Разбрахме се да се видим отново в София с представителите на ВиК-холдинга и министерството на регионалното развитие „да видим как да започнем да разплитаме това кълбо така, че постепенно да може да се намери устойчиво решение“. Всичко лошо, което е можело да се случи, се е случило. Тези натрупани грешки сега една по една трябва да се оправят", допълни Денков.

Кметът Христов благодари на премиера за поетите ангажименти и уточни, че на среща в София следващата седмица ще се говори и за „изграждане на спортна база, свързана с футбола в Шумен“.

Акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С утре ще участва в дискусия за образованието в Шуменския университет.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
816 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Карък

2023.12.04 | 09:32

5
Не молеца Пеевси задава приоритетите.

2023.12.04 | 08:27

4
ПЪЛЕН ТЪПАНАР
добруджански нерез

2023.12.04 | 07:20

3
Шумен-пристанище на Варна .
Георги Илиев Митев

2023.12.03 | 21:48

2
Хората нямат чиста питейна вода , а този алхимик говори за приоритети .

2023.12.03 | 20:21

1
нашичкия пак надува балони

Добави коментар

Водещи новини