Започна изграждането на магистралата "Русе – Велико Търново"

  • 03 декември 2023 13:08

  • 2160
  • 6
Започна изграждането на магистралата "Русе – Велико Търново"
© АПИ (АРХИВ)
Слушай новината Слушай новината

Започна изграждането на магистрала "Русе – Велико Търново".

Началото поставиха със символична първа копка в района на Бяла премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

Трасето ще е с дължина от близо 133 км.

То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока "Шипка" и Прохода на Републиката.

Автомагистралата е разделена условно на 3 участъка, като строителните дейности започнаха от обхода на град Бяла.

За тази част има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалите две части от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Регионалният министър Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното заяви, че през пролетта на 2024 г. трябва да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла, а цялото трасе трябва да е завършено в рамките на следващите 5 години.

Проектът е от изключително значение за региона, като беше дадена заявка с изграждането на аутобана да се сложи край на дисбаланса между Северна и Южна България. Освен подобряване на транспортната свързаност с това се очаква и значително намаляване на произшествията. Настоящият път между Русе и Велико Търново е в челото на черната класация за най-опасните отсечки в страната, като тази есен дори бяха монтирани разделителни колчета в участъците с най-чести инциденти.

Новото трасе ще е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до аутобана.

Церемонията по първа копка беше съпроводена и от поредния протест срещу замърсяването на въздуха в Русе, след като през последните дни отново зачестиха сигналите за остри и неприятни миризми в крайдунавския град. Премиерът Денков разговаря с протестиращите и ги увери, че МОСВ е наясно със ситуацията и се полагат усилия за разрешаване на този проблем.

Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Последвайте канала на

Десислава Станева
2160 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.12.03 | 19:08

6
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.03 | 18:18

5
Защо не тръгва магистрала Черно море. Абсурдна държава.
Слава Украйна

2023.12.03 | 14:36

2
Проблема на България е Костя Копейкин, който слугува на дяволите в Кремъл и който си купи нова къща и кола със народни пари :)
Волгин инфлуенсър на Москва

2023.12.03 | 18:12

4
НЕ Е ПРОБЛЕМ БРАТЕ ...., КОСТА КОПЕЙКАТА Е ПЛЪЪЪХ НА КРЕМЪЛ .....,КЪДЕТО ГО ПУСНЕШ... ВСЕ ЛАЗИ .....,СПОКО .....

2023.12.03 | 13:26

1
След двадесет години ще стане.

2023.12.03 | 16:49

3
sudeiki po Hemus 20 ne a 50

Добави коментар

Водещи новини