Водещите новини! Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета. Потресаващи условия в общинския приют „Връбница“ (и още…)

  • 29 ноември 2023 13:12

  • 880
  • 1
Водещите новини! Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета. Потресаващи условия в общинския приют „Връбница“ (и още…)
© bTV/NovaTV/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 ноември   

 

„Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно, защото Конституцията не предвижда изобщо президентът да има право на мнение за бюджета на държавата, освен ако не противоречи на Конституцията по някаква линия, най-вероятно възможно най-бързо ще се свика извънредно заседание, за да го преодолеем. 

Но ще затрудни живота предимно на общините. 

Никоя община не може да приеме своя бюджет преди държавния. Вето се преодолява, няма да е за пръв път“.

Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета на държавата

***


„Аз вървя с камерата и буквално каня всяко лице да отидем и да сложим вода на кучетата, а лекарят отговаря най-нагло, че това не е негово задължение“, допълни Алек Топалов.

„Като влязохме работещите там имаха голямо желание да ни изгонят, да не заснемем нищо и да не изнесем информация. Както каза единият лекар: „пак ще ни разнасяте из социалните мрежи, по телевизията ще ни дават“.

За мястото отговаря общинското предприятие „Екоравновесие“. То разполага с още два обекта – приют в Сеславци, където пристигат млади животни и се отглеждат от доброволци и приют в Горни Богров за възрастни животни, където за 1500 кучета се грижат между четири и седем гледачи.

bTV сигнализира ОП „Екоравновесие“. Оттам отговориха, че няма да коментират, докато не получат разрешение от Столична община.

Потресаващи условия в приюта в столичния р-н „Връбница“

***


От началото на годината до момента жертвите на домашно насилие у нас са 4590. 90% от тях са жени и деца.

Броят на потърпевшите, пострадали от свои партньори или близки, е 3021, което се равнява на 66% от жертвите за периода от началото на януари до края на октомври.

Това сочат данните на МВР. Те са предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на ексминистъра от ГЕРБ Христо Терзийски.

4590 жертви на домашно насилие у нас

***


Тестът стресна и депутатите. Явно народните представители не бяха запознати, че днес ще се проведе национален тест и повечето от тях останаха учудени. Звукът на виещи сирени оглуши цялата пленарна зала и прекъсна изказванията от трибуната. Председателят на НС Росица Кирова остана учудена и заяви: "Това явно е някаква учебна аларма".  

Тестът на BG-ALERT "стресна" и депутатите

***


Той е бил арестуван в Дания. Бизюрев се издирваше в продължение на няколко месеца.

Малинов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше открит мъртъв, заровен под купчина строителни отпадъци.

Задържаха в чужбина заподозрения за убийството на Митко от Цалапица

***


„Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Не приемането на план-сметката на НЗОК в комисия вчера е удар и по лекарите и по пациентите“. Това коментира премиерът акад. Николай Денков преди редовното заседание на Министерски съвет. 

Бюджетът за здравеопазване е рекорден. Над 1.1 млрд. лв. повече, който вече стана 8 млрд. лв. годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците. Включително 60 млн. лв. допълниелно, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи, посочи Денков. 

По думите му приоритет са засилване на профлактиката, ранното диагностициране на хронични и социално значими заболявания.

Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са опасни за здравето

***


НА ЖИВО: НС реши да не проверява дали срещу действащ министър е бил оказван натиск от депутати

***


„Русия отново взе на прицел гражданската инфраструктура", каза Бербок пред репортери, в кулоарите на среща на външните министри на страните от НАТО в Брюксел.

Германската външна министърка призова за създаването на „зимен щит“ за Украйна

***


Победата на крайнодесния политик Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия предизвика истинско земетресение в нидерландската и европейската политика. Преди Вилдерс и растящата подкрепа за него през годините будеха безпокойство сред съюзниците на Нидерландия, най-вече заради открито евроскептичните му възгледи, но сега към това се прибавя и противопоставянето му на военната помощ за Украйна.

В петък нидерландският министър на отбраната в служебното правителство на премиера Марк Рюте, Кайса Олонгрен, изрази надежда, че дори и евроскептичният популист да успее да състави правителство, той ще продължи подкрепата за Киев, посочва Ройтерс.

Победата на Вилдерс в Нидерландия разтревожи съюзниците ѝ

***


Израел ще продължи военната си кампания в Газа, за да унищожи "Хамас", след като изтече настоящото споразумение за примирие, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в интервю германската "Велт ТВ", цитирано от ДПА.

Премиерът не каза с колко време може да бъде удължено сегашното примирие, което продължава вече шести ден.

„Договорихме се, че жените и децата, както и чуждестранните заложници, ще бъдат освободени първи", каза Нетаняху в интервюто, което беше проведено на английски език. „След като това се случи, ще продължим сраженията", добави той.

Нетаняху се закани да унищожи "Хамас", след като приключи временното примирие

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
880 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 13:25

1
комплексара е също толкова опасен, колкото педераса

Добави коментар

Водещи новини