Големи новини за втората пенсия, готвят важна промяна

  • 21 ноември 2023 12:28

  • 1299
  • 1
Големи новини за втората пенсия, готвят важна промяна
©
Слушай новината Слушай новината

Частните пенсионни дружества поискаха задължителната вноска в техните фондове да бъде удвоена – от сегашните 5% до 10%. Това бе заявено от председателя на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова по време на дискусия, организирана от Българската стопанска камара (БСК) относно бъдещето на пенсионната система, пише Economic.bg.

От разговора, обобщен в прессъобщение на БСК, се разбира, че става въпрос за допълнителни 5 пункта към досегашната обща осигурителна тежест от 19.8% за трета категория труд, а не за заместване на част от вноската в НОИ. Това означава, че ако политиците приемат тази идея, осигурителната тежест ще нарасне до близо 25%.

Според председателя на Асоциацията е необходимо плавно увеличаване до 10% на размера на осигурителните вноски с цел постигане на по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи и по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на дефицитите в него.

Припомняме, че пенсионно-осигурителната система в България – в настоящия и вид с три "стълба" – действа от началото на века. Първоначално вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване в частните дружества, които родените след 31 декември 1959 г. задължително внасят, беше 2 пр. пункта от общата вноска върху доходите на работещите. Постепенно през годините беше увеличавана и през 2009 г. достигна 5 пр. пункта.

От тогава тя не се е увеличава. През 2015 г., при управлението на втория кабинет на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, тогавашният финансов министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва успя да наложи волята си и общата вноска на за работещите беше вдигната с 2 пр. пункта, но те отидоха в НОИ, а не в частните фондове, както беше първоначалната идея при създаването на Кодекса за социално осигуряване.

НСИ: С над 20% са се увеличили доходите и разходите през третото тримесечие на 2023

Сега Милтенова посочва, че е необходима предвидима нормативна рамка и гарантиране на доверие в пенсионната система. Според нея сред целите на политиците следва да бъде повишаването на финансовата грамотност. Тя подчерта, че трябва да бъде дадена и възможност лицата да избират фондове с различен инвестиционен профил.

Според бившия социален министър и сега депутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е недоверието в институциите е много сериозно и не е моментът за увеличаване на осигуровките.

"Да говорим в момента за увеличаване на вноската е обществено неприемливо, защото ние сме големи длъжници на това да докажем, че можем да управляваме обществени пари ефективно“, коментира тя.

Според експерта и бивш депутат от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва "трябва да разчитаме само на увеличаване на осигурителни вноски е нереалистично, отделно, че това е непопулярен политически ход“.

А бизнес и синдикати за пореден път се сблъскаха – този път по темата за дела на вноските между работодател и служител. В момента те са в съотношение 60/40, като по-големият дял се покрива от работодателя. Според председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов това съотношение трябва да се изравни на 50/50.

"Вноските в никакъв случай 50/50. Съотношението 60/40 е постигнатото и няма начин то да бъде променено“, заявява президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Втората пенсия

В системата на допълнително задължително пенсионно осигуряване оперират 10 пенсионни компании. Те управляват активи в размер на около 20 млрд. лв. на 4 милиона клиенти.

Фазата на изплащане на втората пенсия стартира през 2021 г.  – засега само на жени, тъй като те се пенсионират по-рано.

Бъдещето на пенсионната система

Като изначален проблем на пенсионната система се изтъква фактът, че тя далеч не успява да се издържа сама. Налага се ежегодно и все по-голямо дотиране от държавния бюджет, т.е. от данъци, като за 2023 г. например държавата дофинансира бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) с близо 10 млрд. лв., или около половината от целия размера на пенсиите за година.

"Дефицитът расте. Трябва да се търсят начини да се обърне тенденцията. Повече хора на пазара на труда, с по-високо възнаграждение – това са основните пътища това да се случи.

Другият вариант е повишаване на размера на осигурителната вноска за първия стълб. Третата възможност е социално неприемлива, тъй като означава спиране на ръста на пенсиите“, коментира по време на дискусията директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева.

В управленската програма на кабинета „Денков – Габриел“ са заложени анализ и реформа на пенсионната система, но засега няма публична информация докъде е този процес. Промени, свързани с нея, не са заложени в Бюджет 2024 и тригодишната прогноза към него, освен актуализацията на пенсиите с 11% от 1 юли догодина.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 16:29

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини