Гвоздейков: Инфраструктурните такси за товарните жп превози поевтиняват от догодина

  • 02 ноември 2023 16:37

  • 736
  • 1
Гвоздейков: Инфраструктурните такси за товарните жп превози поевтиняват от догодина
© Булфото архив

Инфраструктурните такси, които се плащат за извършването на жп товарен превоз, не са увеличени, както твърдят превозвачи. Това обясни транспортният министър Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и уточни, че са увеличени допълнителни, но не задължителни услуги, които се предоставят от Националната компания “Железопътна инфрастурктура”.

Цените за тези допълнителни услуги не са осъвременявани от 2008 г., посочи още Гвоздейков и допълни, че се планирана намаляване на инфраструктурните такси с над 30%.

"Когато един превозвач заявява в годишната си такса капацитет, в своите превозни товари, приминаване, пътуване и т.н., за него тази услуга е безплатна защото тя е в цената, но когато този превозвач започва да вози услуги, които са извън този график или получава експресни товари в рамките на последните 48 часа.

Извинете, съвсем логично е, че тази услуга трябва да бъде заплатена защото става въпрос за разместване на целия график. Другите превозвачи, които коректно си спазват графика и нямат промяна, и не заявяват експресни услуги, всичко това трябва да бъде на техен гръб", разясни още той.

"Не съм отказвал среща с нито един бранш, от железопътните превозвачи търсят единствено сензация", каза още министърът.

Абсолютни внушения бяха направени от тяхна страна. Едно от тях е, че са се опитвали да осъществят контакт с министъра, но никой не им е обърнал внимание, посочи Гвоздейков.

Той обяви, че председателят на асоциацията Пенко Несторов е поискал среща с представител на министерството, като е разговарял с един от ресорните заместник-министри на 10 октомври. Днес е имало насрочена среща между представители на асоциацията с представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, на която от бранша не са се явили, стана известно от думите на министъра, предава БТА.

Министър Гвоздейков: БДЖ трябва да влезе в нова ера

Не става въпрос за увеличение на такси, а за услуги и за промяна в цената за експресно заявяване на график, уточни Гвоздейков. Министърът даде пример с изваждането на лични документи, където се заплащат различни такси за обикновена, бърза и експресна услуга. 

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
736 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.02 | 16:53

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини