Гвоздейков обяви кога първият български хеликоптер за спешна помощ ще започне тестови полети

  • 17 октомври 2023 12:59

  • 819
  • 1
Гвоздейков обяви кога първият български хеликоптер за спешна помощ ще започне тестови полети
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

 

В средата на ноември първият хеликоптер за България ще слезе от поточната линия и ще започнат тестовите полети, след което машината ще прелети до София. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника

Гвоздейков посочва, че се е уверил на място в напредъка след посещение в Leonardo helicopters във Верджате, Италия, където сглобяването на хеликоптера е към края си. Министърът публикува и снимки на процеса на сглобяване на машината. 

В България HEMS ще оперира с хеликоптери от най-високо поколение, увери той. 

Гвоздейков: Първият хеликоптер за спешна помощ ще е наличен в края на годината

Хеликоптерът AW109 Trekker ще разполага с иновативната система автопилот за управление по четирите оси на движение (4-axis). Системата се внедрява за първи път в тези хеликоптери и позволява пилотирането в трудни условия да се извършва с висока степен на безопасност и прецизност при кацане, съобщава още Гвоздейков за техническите характеристики на машината, пише БТА.

Ще положим максимум усилия до края на годината България да има лицензиран авиационен оператор със SPA.HEMS одобрение и регистриран първи хеликоптер, увери още той.

В края на септември изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев бе категоричен, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.17 | 16:38

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини