Гвоздейков: 64 влака ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение

  • 26 октомври 2023 14:38

  • 913
  • 0
Гвоздейков: 64 влака ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение
© Булфото (архив)

Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Това обяви министърът на транспорта Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника

Той участва в откриването на международен българо-турски бизнес форум в железопътния сектор, който събра днес в София над 50 железопътни компании от България и Турция.

"Внедряването на системата ERTMS във влаковете е важна крачка, за да гарантираме по-голяма безопасност на жп транспорта", каза още министърът. 

За първи път във влакове на БДЖ ще бъде инсталирано оборудване ERTMS от най-ново поколение, което е новост и за Европа. Предстои НКЖИ да обяви обществена поръчка с прогнозна стойност около 105 млн. лева. Средствата се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост, посочи Гвоздейков. 

Транспортният министър подчерта отново важността на подобряването на железопътната свързаност между България и Турция. "Българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейския съюз и това води до забавяне на веригите на доставки и до допълнителни разходи за бизнеса. Затова работим активно за изграждането на втори железопътен преход между двете държави, който да поеме част от трафика по това направление", добави още министър Гвоздейков. 

Първият частен влак може да тръгне в началото на идното лято по маршрута София-Бургас

По думите му в момента се извършва прединвестиционно проучване за новия граничен жп преход Ямбол – Елхово – Лесово. 

Гвоздейков посочи като ключов приоритет за БДЖ в следващите няколко години, обновяването на подвижния състав, който е изключително остарял и неефективен. "През следващите 2 години БДЖ-Пътнически превози планират доставката на 10 нови локомотива, 50 нови пътнически вагона, както и модернизация на над 140 вагона", отбеляза Гвоздейков. 

Министърът призова всички компании, които произвеждат железопътен подвижен състав да се включат в търговете, за да може да се гарантира конкурентен подбор.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини