-
26 октомври 2023 07:31
- 845
- 1
Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина.
Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия, пише dariknews.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.
Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.
Последвайте канала на
Свързани новини
Много битка, малко положения и без победител между Спартак и Левски
Официално: Левски продаде Пламен Андреев на Фейенорд
Генчев каза какво ще се случи в следващото гостуване и заяви: Не вкарахме, което е сигнал за нас
Крумовград взе глътка въздух с успех срещу последния Септември
Барселона показа страховита мощ и за малко да вкара десет гола
Холанд продължава да води Ман Сити към победите и да торпилира Премиър лийг с хеттрик след хеттрик
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Километрична опашка от коли на границата с Гърция
31 август 202418:45
Верижна катастрофа на главния път между Бургас и Черноморец
31 август 202418:14
Близо 200 загинали в катастрофи за половин година, 4 хил. са ранените
31 август 202420:45
Илияна Йотова за скандалите в ДПС: Това е тревожен казус в навечерието на изборите
31 август 202420:30
Подгонихме милиард за избори: Колко струва неразбирателството на политиците
31 август 202420:36
В Плевен се състоя бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка
31 август 202421:11
Обявиха причината за смъртта на стотици хиляди риби в залива на гръцкия град Волос
31 август 202419:45
Силна буря връхлетя Атина, наводнени са пътища
31 август 202421:26
Украинският министър на отбраната: Уволнението на командващия украинските ВВС няма връзка с катастрофата на F-16
31 август 202419:32
2023.10.26 | 08:28