-
26 октомври 2023 07:31
- 845
- 1
Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина.
Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия, пише dariknews.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.
Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски зарадва 10 000 с нова голеада
От днес светът е Олимпиада!
Станислав Генчев: Не трябва да се задоволяваме с това, което сме постигнали
Арда удари Крумовград в Кърджали за първа победа през сезона
Официално: ЦСКА - София представи пето ново попълнение
Огромни проблеми в националния отбор преди квалификациите за ЕвроБаскет 2025
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Грандиозно откриване на Олимпиадата в Париж
26 юли 202421:37
Депутатите излизат във ваканция от 17 август
26 юли 202418:07
Боян Магдалинчев, ВСС: Логично е да се стартира процедура за избор на главен прокурор
26 юли 202419:46
Ситуацията в община Елин Пелин е овладяна
26 юли 202422:07
НА ЖИВО: Всичко важно за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин
26 юли 202422:08
Хеликоптер е изпратен да гаси пожара на българо-гръцката граница
26 юли 202420:43
София остана без главен архитект – Здравко Здравков подаде оставка
26 юли 202419:33
Тежка катастрофа в Бургаско взе жертва
26 юли 202421:02
Нетаняху посети Тръмп в имението му във Флорида
26 юли 202421:25
2023.10.26 | 08:28