Терористите искат да живеете в страх, за да се улесни програмата им

  • 23 октомври 2023 16:53

  • 1841
  • 0
Терористите искат да живеете в страх, за да се улесни програмата им
© Wikimedia/Novini.bg

Тероризмът, по дефиниция, представлява всяване на страх и контрол на поведението на големи маси хора именно чрез този страх. Ако хората са спокойни и си живеят живота, те имат време за работа, почивка, забавления и мислене за бъдещето. 

Когато една група терористи се появи, тя не може да води война срещу армия, защото са малки, слаби и страхливи и НАЙ-ВЕЧЕ защото не това е целта ѝ. Целта ѝ е да всее паника и да промени начина на живот на хората. С това лъсва истинската цел – обикновено финансова или дадени хора да се задържат на власт. Дали ще е само със заплахи или със заплахи и спорадични бомбени атентати или изстреляни ракети, с това всяват паника. Паниката променя хората, страхът променя ежедневието им. 

Той ги прави затворени и ги кара (в паниката си) да вземат грешни решения. Затварят се за чуждите идеи, гонят чужденците, гласуват за популисти – стават самите те уязвими на манипулации от малки наполеончета и кандидат-диктаторчета. 

Ето защо в Европа (че дори вече в Швейцария!) все повече хората се ориентират към гласуване за крайнодесни популисти, които не предлагат нищо повече от бясно крещене и гонене на различните. 

Атаката срещу Израел и след това нещото, на което светът стана свидетел – как различни мюсюлмани по улиците на Европа празнуваха убийствата на израелци – накара мнозина да настръхнат срещу целокупното мюсюлманско общество, някак си „на едро“ и без да разделят хората едни от други. Дори либерали и умерени либерали започнаха да променят възгледите си и либерална Германия реши да позатвори малко вратите си за имигрантите, а във Франция извадиха водните оръдия срещу палестинските митинги. 

Но това не е текст за Палестина и Израел. Примерът беше само за илюстриране как агресията или всяването на страх променят възгледите на хората, а те променят политиките на държавите. 

Сега си представете как живее огромна част от българския народ – четейки едни определени сайтове, слушайки едни определени „политици“, гледайки едни определени YouTube канали и потъвайки в една определена паралелна реалност – където им се обяснява, че винаги са на ръба на Апокалипсиса, пръскат ги, облъчват ги, ще пращат децата им на фронта, цакат ги с 5G, кемтрейлс и хаарпове, сатанисти им затварят ДНК-то в буркани и го продават на норвежки рептили джендъри. 

Те са постоянна жертва на терористи. Не слагам терористи в кавички, защото съвсем сериозно ги приемам за истински терористи – използващи страха за манипулация; те са опасни и за националната сигурност, защото насъскват българи срещу българи, правят едни групи агресивни и опасни към други групи; и – заслепявайки хората – успяват да инсталират себе си на лидерски постове, откъдето създават корупция и още повече създават опасност за националната сигурност и за бъдещето на всички ни. 

Промиването на мозъци – най-опасното супероръжие

Идват избори и, очаквано, Апокалипсисът пак е затропал на вратата ни, пак се говори в крайни абсолюти, пак се всява паника на едро, пак се говори за смъртност, за бедност, за обезлюдяване, пак се плаши със свършека на българската нация. Политиците знаят, че никой няма да им потърси отговорност за поведението – дори, когато става дума за откровени лъжи. И не говоря за „да им потърси отговорност“ медийно и да ги хване в лъжа, защото това се случва ежедневно, но на тях не им пука. Те са дебелокожи и когато ги хванат в лъжа, обвиняват изобличилия ги, че той лъже, правят блато от думи и плюнки, но блатото е тяхната естествена среда, техните фенове ги харесват кални. 

Само напомням обаче, че преди три години тогавашната шефка на фармацевтичният съюз проф. Асена Стоименова беше обвинена от прокуратурата за „всяване на паника“, само защото си позволи да каже, че има риск аптеките да останат без лекарства. Тогава беше началото на ковид пандемията. Тя просто предупреди, че има риск. За това получи обвинение и разследване. 

Политиците, от друга страна, могат да всяват паника колкото си искат и… и нищо. 

Резултатът е повече от плачевен. 

_________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1841 0

Водещи новини