Столична община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

  • 16 май 2024 14:45

  • 234
  • 3
Столична община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти
© Novini.bg/ Canva

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1594

В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип - апартамент в район „Оборище“ и за тях се грижи eкип oт девет служители - директор, психолог, социален работник, сътрудник социални дейности, детегледачи и хигиенист, предаде БТА.

Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява

Необходимостта Столичната община да поеме финансовата издръжка за тези лица се налага, тъй като създаването на центъра и съответно услугите, които се предоставят там, вече не се обезпечава по проект „Бъдеще за децата. Предоставяне на комплексна социална подкрепа за непридружени деца мигранти и бежанци“ по програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм, тъй като тя е приключила действие.

„Ние продължаваме с грижата за тези деца, като до този момент работехме съвместно с БЧК и Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттук нататък, докато МТСП одобри държавно делегираната дейност и започне да отпуска пари, издръжката ще се поеме от Столичната община“, каза пред Радио София Надежда Бачева - зам.-кмет по направление „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“ в СО.

И днес след утвърдителното решение на СОС за поемането на финансовия ангажимент за грижата за тези 12 деца, услугите за тях ще бъдат гарантирани. Надежда Бачева обясни, че от 1 юли се очаква това да стане държавно делегирана дейност.

Зам.-кметът по направление „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“ се похвали пред Радио София, че предстои да бъде създадена и съвсем нова услуга за територията на Столичната община. До месец предстои откриването на Център за почасова грижа за пълнолетни лица с увреждания, за които ще се грижат специалисти, когато техните близки или лични асистенти нямат тази възможност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
234 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:05

3
❤️ Г­­­о­­р­­­е­­щ­и­ ­­­м­о­­­м­­и­­­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­­а­т ­­-­­­ X­1­­8­.­F­­­U­­N

2024.05.21 | 17:18

2
За мигрантите има за българските деца не! Събирайте капачки.Дундуркайте змийчетата утре ще ви режат зелките!

2024.05.16 | 18:04

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини