Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска

  • 25 септември 2023 18:38

  • 1276
  • 6
Русенският митрополит Наум: Руската църква в София е българска
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Русенският митрополит Наум, който е член на Светия Синод, оповести, че църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с благословението на Светия Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намираща се в общия двор на тогавашната Руска легация - на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”. 

От 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна я предава на Българската православна църква. “Съгласно решение на Св. синод на Руската православна църква от 10.10.1952 г. всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ”, посочва владиката.

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия. В него през следващите години са назначавани различни български свещеници, а заедно с тях са служили и руски духовници, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Митрофанова заплаши България заради казуса с Руската църква

Отново с решение на Руската православна църква, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като българските свещеници в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската православна църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може и не би следвало да бъде считана за руска, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен", посочва още русенският митрополит. 

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Там им е връчена молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като въз основа на доклад на ДАНС представляват заплаха за националната ни сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

В резултат на това Външното министерство на Русия заяви, че Руската църква в София затваря врати.

Вассиан Змеев бе сред изгонените от Северна Македония по-миналата седмица руски дипломати. Той е и висш духовник на Московската патриаршия, който от няколко години живееше и работеше в София. От края на ноември миналата година е определен неофициално от патриарх Кирил да отговаря и за Македонската църква. Освен И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов, които са извършили неуместни дипломатически действия, Вассиан Змеев също е обявен за персона нон грата и му е забранено да влиза повече в Северна Македония.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1276 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.09.26 | 08:36

6
СЕГА ДА ИЗГОНЯТ МУТРОФАНОВА ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ И САМОУПРАВСТВО

2023.09.25 | 23:34

4
1997 църквата е подарена на руската православна църква

2023.09.26 | 08:35

5
КЪДЕ ИМ Е НОТАРИАЛНИЯТ АКТ???

2023.09.25 | 23:11

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.25 | 20:08

1
БГ е Християнска държава, защото Русия искаше да е Християнска с подкрепата на Руската църква в БГ. Ако не бе Русия и Руската църква, вече Българите щяха да са обрязани молещи се в Джамии. И нямаше да се наричат Българи, дори и ПОМАЦИТЕ нямаше да се наричат ПОМАЦИ, а всички щяха да са ТЮРК.

2023.09.25 | 20:20

2
пак пишеш глупости.

Добави коментар

Водещи новини