Скандалът с Руската църква: Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация

  • 25 септември 2023 07:37

  • 1706
  • 6
© БТВ

До няколко дни се очаква решение на Светия синод за бъдещето на Руската църква. Тя затвори врати след като нейният предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха изгонени от България, след като бяха уличени в шпионска дейност.

„Руската църква „Св. Николай“ е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква“, обяви бившият главен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

Асен Василев: Информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби

Дни наред хора се събират пред Руската църква, която е построена с благословението на Светия Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 година. Хората поискаха храмът да бъде отворен.

След построяването си, църквата е обслужвала руската емиграция в София, но от 1936 година по настояване на съветското правителство храмът се отнема от емигрантите и се предава на българското правителство, а то го предава на Българската православна църква.

От БПЦ: Русия няма права върху Руската църква в София

„Собственикът няма основание да затваря Руската църква при положение, че вътре работят двама български свещеници, които могат да водят богослужебен живот“, заяви Горан БлагоевГоран БлагоевГоран Благоев е български журналист и историк. Той е роден на 3 август 1967 г. в гр., журналист и историк в предаването „Тази сутрин“.

„Двамата българи са в „Св. Пантелеймон“ в Княжево, което е филиал на Руската църква“, добави Тони Николов, философ и журналист.

Иван Сотиров (бивш депутат от ОДС): Протестът пред руската църква изглеждаше като путинославен прайд

По думите на Благоев тези свещеници могат да бъдат преместени в Руската църква.

„Врътване на ключа от Митрофанова е абсолютна провокация и опит да за разделение на българското общество“, заяви Горан БлагоевГоран БлагоевГоран Благоев е български журналист и историк. Той е роден на 3 август 1967 г. в гр..

“Изгонените от Руската църква са експулсирани като шпиони не като свещеници. Ако бяха изгонени като свещеници, щеше да е голям политически скандал“, категоричен бе Тони Николов.

По думите му, когато архимандрит Васиан си е тръгнал е заключил църквата.

„Ключът би трябва да е в Софийската митрополия в момента. Със съответното решение някой, който е временно предстоятел може да отключи храма. Редно е църквата да заработи“, подчерта Николов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1706 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.09.25 | 17:10

5
Що ни занимавате с неважви дела?

2023.09.25 | 13:02

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
ЕЛЕНА Ми

2023.09.25 | 11:56

3
вие от бяс срещу Олеся.... Коя е по-по-най.... Засега украинката я бие отвсякъде!

2023.09.25 | 09:10

2
Митрофанова вън от България!!!

2023.09.25 | 09:09

1
Мутрофанова е известна мафиотка. И тя трябва да бъде изгонена.

Добави коментар

Водещи новини