Започва реализацията на проект за изграждане на споделено зелено пространство в ж.к. "Сердика"

  • 24 август 2023 09:39

  • 415
  • 0
Започва реализацията на проект за изграждане на споделено зелено пространство в ж.к. "Сердика"
© Фейсбук

Започваме реализацията на проект за изграждане на споделено зелено пространство в ж.к. "Сердика", при бл. 17, бл. 18А, бл. 19, в УПИ I, кв. 24, м. "НПЗ Средец", район "Възраждане".

Проектът „Облагородяване и възстановяване на зелени площи и настилки, изграждане на зони за отдих и детска площадка в междублоковото пространство“ обхваща пространството, разположено между: нереализираната улична регулация на ул.“Баталова воденица“ - на югоизток; бл.18А – на северозапад, бл.19 – на североизток; бл.17 - на югозапад.

Нова спортната площадка в столичния район "Възраждане"

С облагородяването на пространството ще се създаде място за цялото семейство - за детски игри, спорт, отдих и възможност за различни събития на намиращото се там НЧ „Васил Друмев 1927“.В новото споделено зелено пространство са предвидени зони за спорт, детски занимания и отдих, в съответствие със съвременните стандарти.

След изпълнението на вертикалната планировка и полагането на всички настилки, бордюри и съоръжения ще се изпълни и паркоустройството. В зависимост от конкретните пространства, групите от декоративни дървета и храсти ще се оформят в пейзажен и геометричен стил.

Дървесните и храстови видове ще се съчетават според своя индивидуален колорит, обем и време на цъфтеж. Предвижда се засаждането на нови средни по размери дървесни видове общо 16 броя, съобразени с преминаващата инфраструктура и оформянето отделните пространства.

Съгласно експертна оценка от дирекция „Зелена система“ на Столична община ще бъдат премахнати две тополи и един айлант.

Осигурена е достъпна среда, като са спазени всички законови и нормативни изисквания.

Предстоят следните дейности:

Демонтажни работи във връзка с премахване на съществуващ учебен полигон и съществуващи обрушени алеи – с приблизителна площ от 1200 м2;

Алейна мрежа - основен ремонт и изграждане на нови алеи както и площадни пространства и привързването им към съществуващите такива - с обща площ 960м2;

Озеленени площи - облагородяване и обогатяване на съществуващи и изграждане на нови - с ниска и висока дървесна растителност – с обща площ от 1870м2.

Преместване, основен ремонт и разширяване на съществуващата детска площадка, северно от ул. “Баталова воденица“ - до достигане на 264 м2 при мин. 250м2 игрова площ . Предвидени са детски площадки, настилка и съоръжения към тях, подходящи за съответните възрастови групи.

Нова площадка за стрийт фитнес, северно от ул.“Баталова воденица“ - 104м2 площ.

Оформяне на пространство за рекреация, отдих и събития на открито свързани с дейността на НЧ „Васил Друмев 1927“ в бл. 18А, вх. А –126м2 площ.

Тази вечер проектът ще бъде представен в районната администрация пред живеещите в бл. 17, бл. 18А, бл. 19.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
415 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини