Българското бяло саламурено сирене вече е защитена марка

  • 31 юли 2023 14:12

  • 566
  • 0
Българското бяло саламурено сирене вече е защитена марка
© Булфото (архив)

Седмица след като Европейската комисия (ЕК) одобри включването на "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход (ЗНП), от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз съобщиха, че в списъка с 1648 вече защитени земеделски продукта ще бъде добавено и "Българско бяло саламурено сирене".

В съобщението на ЕК е посочено, че 'Българско бяло саламурено сирене"/Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Киселото мляко става запазена марка на България

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia.

Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.

Последвайте канала на

Владимир Василев
566 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини