Навършват се 10 години от избора на Неофит за български патриарх

  • 24 февруари 2023 09:45

  • 405
  • 0
Навършват се 10 години от избора на Неофит за български патриарх
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Днес се навършват 10 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той беше избран за български патриарх на 24 февруари 2013 г.

"Тежък е кръстът, който Господ и Светата ни църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в Апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото "кога съм немощен, тогава съм силен" - това заяви новоизбраният тогава български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на в първото си обръщение към православните християни по време неговата интронизация в катедралния храм "Свети Александър Невски", предава БНТ.

Патриарх Неофит се срещна с Гълъб Донев

"Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, изява на вярност към Бога и послушание към Неговата света воля, готовност за следване на Христа, който смири себе си, бидейки послушен дори до смърт и то смърт кръстна", каза още той.

Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало, патриарси, светци и изповедници, постъпвали като чада на светлина. Светъл пример ми остава и патриарх Максим, чийто наследник ставам с преклонение пред неговия достоен живот и дейност, добави новият български патриарх.

Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет. Ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта, обеща тогава Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, спазвайки обещанието си и до днес.

Цветелина Кирилова
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини