Бедствието "мозъчна съсипия" ужищожава наред 

  • 17 февруари 2023 17:29

  • 18723
  • 0
Бедствието "мозъчна съсипия" ужищожава наред 
© фейсбук

Не е нормално у нас храните да са три и повече пъти по-скъпи, отколкото същите артикули се продават в търговски вериги в Германия, Испания, дори Англия. Пристрастни и зависими служители пробутват разни оправдателни тъпотии за пазарни принципи и прочее, но надали в изброените държави имат по-лош пазар, отколкото е това беззаконие и спекула у нас. Разликата е съществена- там имат държава, а ние тука само имитация, създадена от "мозъчната съсипия" на управленците през изтеклите над три десетилетия.

Примерно, преди време една приятелка, която живее от години в Англия публикува касовата бележка на една домакиня, която за близо 15 паунда успява да напазарува продукти, с които може да готви цяла седмица. За ориз тя плаща около 1 лев, приравнено по нашите парични знаци, за спагети дори по-малко и т.н.. През седмицата се ожалиха, че и там храните малко били поскъпнали, ама на фона на техните заплати, бълха ги ухапала, както се казва.

У нас при най-икономични разфасовки за седмица, пазарът за едно домакинство седмично е не по-малко от 100 лева.
Средната заплата на домакинята от Острова е много пъти над тази на българката, доказала през годините и преди и сега, че е магьосница да прави от нищо нещо.
Тези дни икономистът Румен Гълъбинов поясни, че годишната инфлация при нас, според официалната статистика, която не е съвсем точна, е 16,4%, докато в страните от Еврозоната тя е 8,5 на сто.

Също така бе съобщено, че храните бележат рекордно повишени цени от 28%!

Което ме провокира да попитам: Не  е ли крайно време да бъдат уволнени и подменени с други всички досегашни началници и служители в КЗК, КЗП, БАБХ и прочее, които допускат шарлатаните и спекулантите да тормозят целия български народ. Вярно е, че рибата се вмирисва откъм главата, но също така е истина, че корупцията е най-силна по средните нива в институциите и докато те не се прочистят, нищо добро няма да се случи. Доказано тези структури са ялови, корумпирани и безполезни в досегашния си вид.
В България няма търговска конкуренция, а картели и съглашателства - ако в една търговска верига вдигнат някоя цена, веднага го правят и в друга, и в трета и т.н., а при намаленията е същото.

Според дългогодишния производител на ябълки и зеленчуци в Пловдивско, агроекспертът Красимир Кумчев, цените са високи, защото ядем предимно вносни стоки, тъй като нашето селско стопанство бе напълно съсипано. 

Преди над три десетилетия започна унищожението на земеделието, днес внасяме домати, зеленчуци, всичко отвън. Дори има внос на боб от Египет, моля ви се, където, както е известно, е предимно пустиня! Ние пък от плодородна България, изхранвала дори съюзниците си по време на войната, направихме пустиня.
Утрепаха животновъдството - вече няма стада от милиони овце, цената на една крава е колкото на една кола на старо, внасят замразено месо на по десетки години, а млякото го правят предимно със заготовки на прах, пак внасяни отвън.
Нефелни политици ликвидираха селското стопанство с успех, какъвто не постигнаха в нито една друга област. Новите комсомолци могат да рапортуват, че благодарение на своята "мозъчна съсипия" докараха България до положение на най-бедната държава в ЕС, която вече дори не може сама да се изхранва.

Аделина Делийска
18723 0

Свързани новини

Водещи новини