Превозвачи настояват България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си

  • 13 декември 2022 13:22

  • 907
  • 1
Превозвачи настояват България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Щом не ни допускат в Шенген, правителствата на България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), разпространена до медиите. 

„Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях“, пишат от професионалната организация. 

„И в двете държави транспортният сектор е водещ що се отнася до икономиките им. Транспортният бранш както в България, така в и Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет „Мобилност I“. Целта е ясна – намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло“, се посочва още в позицията. 

Според превозвачите недопускането ни до Шенген е удар върху бизнеса, върху всички пътуващи хора, както и срещу водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат с часове и дни на границата. 

„България и Румъния заедно поеха по пътя на европейското единство, но нарушаването на основните принципи на ЕС и то от страни с утвърдени демократични принципи е недопустимо. Именно за това България и Румъния трябва да продължат пътя си към Шенген заедно и най-логичната стъпка е именно тази - премахване на граничния контрол“, смятат от КАПБ. 

Румънският външен министър разговаря с австрийския си колега за Шенген

От КАПБ призовават българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния. 

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство получи одобрение. 

Цветелина Кирилова
907 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.13 | 16:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини