Румънският външен министър разговаря с австрийския си колега за Шенген

  • 13 декември 2022 11:07

  • 562
  • 0
Румънският външен министър разговаря с австрийския си колега за Шенген
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Богдан Ауреску се срещна с министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александър Шаленберг. Двамата са разговаряли в понеделник в рамките на заседанието на Съвета по външни работи в Брюксел, съобщава румънската агенция Аджерпрес.

„По време на двустранната среща, която беше предшествана от други контакти между двамата министри през същия ден, както и от телефонен разговор преди два дни, Богдан Ауреску повтори в детайли позицията на румънската страна по отношение на австрийското вето за Шенген. Той подчерта необходимостта от намиране на конструктивно решение за деблокиране на ситуацията, като се има предвид, че румънските граждани трябва да могат да се възползват от правата на принадлежност към Шенгенското пространство", се казва в прессъобщение на румънското министерство на външните работи, цитирано от Аджерпрес.

Дипломат номер едно на северната ни съседка е посочил за пореден път, че твърденията на австрийската страна за евентуално участие на Румъния в генерирането на поток от нелегална миграция към Австрия по маршрута на Западните Балкани, от който Румъния не е част, не кореспондират по никакъв начин със статистиките и оценките на европейските агенции – Фронтекс, Европол и Агенцията на ЕС в областта на убежището, както и с последните доклади, които дават много положителна оценка относно начина, по който страната управлява ситуацията с нелегалната миграция.

Тревоги за австрийската икономика след ветото за Шенген

„Румънският министър на външните работи заяви още, че страната ще използва всички налични начини за деблокиране на ситуацията, създадена от наложеното от Австрия вето за Шенген, и призова властите във Виена да преразгледат позицията си, за да бъде преодоляна задънената улица, създадена след гласуването на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември“, става ясно още от съобщението, цитирано от Аджерпрес. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини