Министерство на отбраната продава генератори

  • 30 ноември 2022 07:27

  • 1283
  • 5
Министерство на отбраната продава генератори
©
Слушай новината Слушай новината

Докато западните страни започнаха да се организират за кампании за снабдяване на Украйна с генератори и друго ел. оборудване, което да подпомогне страната да преживее зимата след като Русия атакува в продължение на седмици енергийната системата на страната, българското Министерство на отбраната е обявило продажба на 40 генератора. Предприятието "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД е предложила да продаде 40 генератора чрез Софийската стокова борса, съобщи във социалната мрежа Фейсбук Иван Сотиров, бивш депутат от 37-то и 38-то НС.

Сотиров подчертава, че МО продава генераторите, въпреки че кметът на украинския град Нетешин се е обърнал директно с молба за спешна помощ именно от генератори.

 

Не са известни публични данни българското правителство, за разлика от много други европейски правителства, да е предприело някакви действия, които да помогнат на Украйна в оцеляването й през зимата.

Европейският парламент започна миналата седмица кампания "Генератори на надежда", която да подпомогне Украйна с цел да се осигури енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за подпомагане, приюти и др. през зимата.

САЩ обявиха, че отделят 53 милиона долара, за да помогнат на Украйна да се противопостави на руските атаки върху енергийната мрежа на страната. "Оборудването ще бъде доставено екстрено, за да помогнем на украинците да преживеят зимата", се казва в съобщението на Държавния департамент.

На срещата на НАТО в Букурещ Йенс Столтенберг също анонсира, че Алиансът ще се насочи помощ за Украйна, насочена именно към това страната да успее да противостои на оръжието в ръцете на Владимир Путин "зима". Помощта ще бъде от гориво и... генератори.

И докато у нас след половин година усилия вече има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна, граждански активисти събират средства за генератори в социалните мрежи. В момента тече кампания за събиране на средства именно за генератори.

Каква военна помощ ще окаже България на Украйна също все още не е ясно въпреки решението на парламента.

Калина Христова
1283 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 11:06

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.30 | 10:02

4
И. иоти! Как не ви е срам? Народа на Украйна страда от руското варварство, а те, търгуват... Мамка ви русоробска....!
баба гицка

2022.11.30 | 09:02

3
КОЙ измисли " невалидна бюлетина" има ли рачерктнато квадратче = има вот - защо ако е надраскана допълнително да е невалидна - ТАКА НЯКОЙ ИСКА ДА СЕ НАЛОЖИ НЕКОРЕКТНО - НЯМА НЕВАЛИДНИ БЮЛЕТИНИ
RAMBO

2022.11.30 | 08:54

2
DAWAITE OI 4ESTO REKLAMI ZA EF BET I ONQ KAUN ICETO S POR[ETATA DA IGRAQT TUZEMCITE
МАДАР ФАКАР

2022.11.30 | 07:41

1
ДАВАЙТЕ ОРЪЖИЯ БЕ „ДЕБИЛИ !!!

Добави коментар

Водещи новини