Властта, експерти и институции търсят решения за справяне с войната по пътищата

  • 24 ноември 2022 10:56

  • 491
  • 3
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Днес в Резиденция „Бояна” се състои кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът цели да събере различни представители на властта, експерти и пострадали от катастрофи по пътищата, за да се обсъдят решения и начини за спиране на войната по пътищата. Акцент от събитието е и обсъждането и приемането на пътна карта, съдържаща мерки и срокове за справянето с този тежък проблем.

„Войната по пътищата е много страшна, ако не си даваме сметка за това. Аз снощи си направих труда да видя в Украйна да видя един ден от миналата седмица колко жертви има – пет пъти по-малко жертви от тези по пътищата”, заяви председателят на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

„В България усещането за държава отсъства. Усещането за власт отсъства. Усещането за сигурност отсъства. Усещането за активност – министри, които би било добре да са днес тук и да не се води тази глупава война между институциите, отсъстват. България и Румъния отново няма да бъдат в Шенген. Не се съмнявайте, че в Европа четат – има мониторинг за всичко случващо се – за корупцията в МВР, полицаите, които взимат рушвети. Те знаят това, и ние го допускаме от липса на държавност. Крайно време е да се огледаме, да създадем една работеща, функционираща, не воюваща държава”, каза още той.

„Аз съм бесен и се надявам и смятам, че трябва и можем да прекратим войната по пътищата. Бесен съм, защото ежедневно, ежемесечно, годишно по българските пътища се убиват българи повече, отколкото във военен конфликт”, коментира главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Гешев: По пътищата ни умират повече хора, отколкото във военен конфликт

„Решенията са ясни – те ще бъдат изложени в хода на тази дискусия. Те не са трудни за изпълнение – готови модели има в целия ЕС. Въпреки това това не се случва, защото оставам с впечатлението, че държавата наблюдава безучастно тези процеси”, каза още той.

Според него е дошло време българските граждани да искат държавата да им даде това, което заслужават – сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата: „Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Никой не е застрахован да бъде следващият.”

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност, обяви: „Създадохме пътна карта, с която да предизвикаме българското правителство да приеме карта с ясен ангажимент да намали жертвите по пътя. Пътната карта е за две години – в този период трябва да си подредим приоритетите.”

 „Трябва да се вгледаме в дребните детайли, които компетентните органи да вземат решение и да се променят, за да има по-висока степен на превенция”, смята Красимира Филипова, заместник главен прокурор. Тя апелира за предвиждане на по-високи санкции.

Бащата на загиналата млада жена от Шумен: Искаме по-бърза реакция от институциите

 „Конституционният съд не е пряко ангажиран с тази проблематика, но мога да говоря като шофьор, като баща. България вече официално и формално е страна на пълния абсурд по пътищата”, възмути се Атанас Семов, конституционен съдия.

„По света има изключително много работещи решения и ние не искаме да приложим почти нито едно от тях- бездействието е управленско престъпление. Високата смъртност по пътищата е форма на геноцид”, категоричен бе той.

Според него България е държавата в Европа, в която в най-голяма степен властва усещане за безнаказаност: „Ние сме земята на невинните. Една трета от всички проверени водачи са в нарушение.”

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров коментира: „Нито правителството, нито прокуратурата може да решат проблемът, ако ние самите не погледнем вътре в нас. Нека вървим всички заедно напред, защото имаме и право, и отговорност за нашите деца, внуци и нас самите.”

Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, смята: „Със старите методи, подходи и начини няма да постигнем резултат. Във всички области трябва да потърсим нов подход, креативност и начин, който е различен от сегашния, защото той доказано не води до добри резултати.”

Венцислав Катинов, служебен заместник-министър на вътрешните работи, пожела ползотворен диалог на участниците във форума.

"Не сме се справили с никакви мерки. Категорично държавата не е постигнала нещо съществено в последните 30 години. Когато стигнем до мерки, ние не можем да ги задържим – всеки иска всяка година да ги променя", заяви Николай Найденов, зам.-министър на транспорта.

Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, заяви: „Правим среща с всички институции в България. Тези проблеми и други сме представили пред главния прокурор преди две години. Много работа се свърши, но и много остана висяща. Имаме предложение, тъй като сме кметове на кметства извън общинските, и няма средства при нас – когато подадем такъв сигнал, да не минава през общината, защото там винаги имаме спънки.”

Участниците във форума запазиха минута мълчание в памет на жертвите по пътищата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
491 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2022.11.24 | 11:35

1
Добре, а ЗАЩО НИКОЙ не ГОВОРИ за ПРОБЛЕМ номер ЕДНО на БЪЛГАРИЯ-КОРУПЦИЯТА, КОРУПЦИЯТА, КОРУПЦИЯТА по ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ на ВЛАСТТА???? ЗАЩО????

2022.11.24 | 11:51

3
Еееее, па ти много искаш, сами да се вкарват в затвора. Хахаха.
Обикновена Пунта Мара

2022.11.24 | 11:36

2
Кога ще си ВЪРНЕМ ОТКРАДНАТОТО!!!

Добави коментар

Водещи новини