Земеделският министър е оптимист за дървата за огрев

  • 15 ноември 2022 11:50

  • 718
  • 1
Земеделският министър е оптимист за дървата за огрев
© Булфото, архив

В последните месеци се наблюдава рекорден добив на дървесина, за да можем да смогнем с доставките. Количествата, които са добити и доставени на различните ведомства, които са само за отопление, вече са на 135 % от миналогодишните вече реализирани такива количества. Очакваме до края на сезона да стигнат до 150 % от миналогодишните доставки. Наваксва се до голяма степен с нуждите от дървесина. Това заяви служебният земеделски министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

„Преди 3 месеца доставките на дърва за хората бяха между 30-35% от различните предприятия. Сега отиваме към 90%. Наваксали сме пропуснатото през летния сезон, когато имаше насочването към предприятията за сметка на доставките за населението”, добави той.

„Най-големият производител на дървесина в този край на света е Русия. Заради войната редица от предприятията, включително такива, които имат и собственост на български предприятия за преработка на дървесина, на практика не работят в Русия. Затова дефицитът на дървесина, включително като суровина за преработка, в Европейския съюз скочи изключително много. Вдигна и изключително много цените за промишлена дървесина. Другият компонент, който влияе на пазара, е различните произведения, които се правят от дървесина: плоскости, врати, които са плод на производства, които навремето влизаха от Китай, но заради високите цени на горивата и транспорта, един нормален 40-футов контейнер в момента струва между 12 500 и 15 000 долара транспорт до Европа“, обясни още министърът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
718 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.15 | 15:50

1
Ей господине, до края на сезона ще има умрели хора от студ. Даваш ли си сметка какво говориш?

Добави коментар

Водещи новини