ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев

  • 15 ноември 2022 10:01

  • 1086
  • 3
ПП предлага временна комисия за решаване на системните проблеми с дървата за огрев
© Pixabay

Парламентарната група на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) внесе предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения  на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Освен че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва, за текущия отоплителен сезон в някои райони на страната все още има риск мнозина да останат без отопление.

Целта на ПП е в рамките на 10 дни временната комисия да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва).

Земеделският министър с подробности за недостига на дърва за огрев

Само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната” показва, че основната причина за недостига и растящите цени  е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради: увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със сппекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" предлага временната комисия да обследва и защо пострадалите от наводненията жители на Карловските села са били подведени, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима.

В рамките на работата на временната комисия ПГ на “Продължаваме промяната” ще представи и законопроект за справяне със системните проблеми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1086 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.15 | 15:46

3
Докато '' умните'' се наумуват хората ще се настодуват.
ПП= ПОДЛИ ПЕДАЛИ

2022.11.15 | 10:39

2
Ако искаш да не свършиш някаква работа, създаваш комисия от педерасти.
дъртанян

2022.11.15 | 10:28

1
А, въглища, кога ще има ??

Добави коментар

Водещи новини