Министър Явор Гечев: Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти за година, но има достатъчно

  • 09 ноември 2022 22:23

  • 1029
  • 3
Министър Явор Гечев: Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти за година, но има достатъчно
© bulphoto (архив)

Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, което е нормално, имайки предвид, че въглища няма. Но е факт, че имаме рекордни количества добита дървесина. Освен това сме намалили дървата за преработвателната промишленост, за да стигнат за битовите нужди. Това каза на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите ресорният министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г., който обеща прозрачност, пълна подкрепа и изрази надежда за добра съвместна работа с депутатите.

Той заяви още, че до края на дърводобивния сезон Министерството на земеделието (МЗм) ще изпълни плановете си. Относно ценообразуването, министър Гечев изтъкна, че то е голям проблем, но от ведомството работят върху създаването на социален фонд, чрез който част от средствата от дърводобива да остават в населените места. Според него това може да се окаже и добра превенция за кражбите.

Шефът на Агенцията по горите с апел: Внимавайте каква дървесина взимате

Като възможен изход на проблема с презапасяването, който усложнява ситуацията, министърът вижда цялостното електронизиране на системата r изтъкна това като "инструментариума, с който един министър трябва да разполага".

Относно въпрос за спекула с цените, зам.-министър Валентин Чамбов коментира, че държавните горски стопанства продават на ниски цени, но проблемът идва с поръчките за доставка, тъй като фирмите изпълнители на услугите товарене, разтоварване и транспорт сами определят тарифите и това не е в юрисдикциите на държавата.

Ализан Яхова от ДПС попита дали ще има загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), на което служебният министър отговори, че работят това да не се случва. Според него следващите две години ще са рискови по програмата.

Албена Симеонова от "Демократична България" постави въпроса за биологичното производство, което е ключов фактор в бъдещите стратегии на ЕС. До 2030 г. се очаква 10 процента от използваната земеделска площ на страната ни да е заета от биопроизводство, а към момента тя е едва 1,6 процента. "Действителността е, че биоземеделците ни са поставени в условия на работа без аналог в друга страна на ЕС", заяви Симеонова. По думите ѝ административната тежест и свръхрегулациите водят до масово отказване - през 2016 г. биопроизводителите у нас са били 6964 души, а към днешна дата са се стопили до 4352.

Според министър Гечев, ако Стратегическият план бъде изпълнен както е заложен, има реален шанс страната ни да успее да се справи с параметрите. По време на заседанието стана ясно, че Планът вече е в Брюксел, но за да влезе в действие от 1 януари 2023 г., се налагат законови промени. Затова втора точка в дневния ред беше гласуването на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от Десислава Танева от "ГЕРБ-СДС". 

С този законопроект делегираме министърът да изпълнява Стратегическия план, защото в хипотезата на липсващ парламент няма да може да се извърши подпомагането на земеделските производители, обясни Танева.

Тъй като и Министерството на земеделието е разработило свой законопроект, ще работи заедно с комисията, за да може в максимално кратък срок двата законопроекта да се обединят, изчистят и да минат през Народното събрание, за да е сигурна земеделската общност, че кампанията за подпомагане за следващата година е гарантирана.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Един от многото

2022.11.10 | 09:57

3
Това министър ли е - смешник
Майтапчи Йово

2022.11.10 | 01:53

2
То дърва, че има... има, ама пита ли този рапон, кой може да си ги позволи?!?
PaulaFox

2022.11.10 | 01:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини