Земеделският министър разкри подробности за битката на държавата с високите цени

  • 22 март 2023 08:33

  • 695
  • 4
Земеделският министър разкри подробности за битката на държавата с високите цени
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

„Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените включително”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на земеделието Явор Гечев.

Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни по пътя им към българския потребител.

Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини. Едната е, в случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго предимство, която изтъкна ресорният министър, е, че се улеснява контролът върху търговците.

Той обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики. „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза Явор Гечев.

Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен.

„Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена”, каза още Гечев.

Земеделският министър обяви също, че цената на краставицата пада. 

„Може би ще е интересно на зрителите, но краставиците вчера на борсите в магазина, умишлено го казвам, за цена на едро струваха 3.20 лева. Това какво значи, цените в столицата бяха по-различни, това е аномалия, която почнаха да правят. Не е достатъчно все още, но се надявам тази цена все още повече да се нормализира, защото краставиците са малко въпрос на аномалия поради други и други причини. Ако изкупната цена на краставиците е 3.20 лева, а надценката при продажба е 20-25 %, вие ще трябва да си представите изкупните данни в КЗП“, допълни  Явор Гечев.

"Има специална аномалия при маслото - излиза, че в редица държави е 50% по-евтино в чужбина от България", каза още министърът на земеделието.

Компенсират с още 16 милиона евро зърнопроизводителите ни заради залежалата им продукция

"Не съм човекът, който да коментира обществените органи, но ако утре дай боже се състави правителство, то няма да завари онази голяма опашка на границата, каквато ние заварихме. Откакто служебното правителство отговаря за БАБХ, има контрол и ред. Понастоящем огромна част от българските превозвачи, които минават границата, ни благодарят", похвали се още Гечев.

„Анализирахме, че в момента обстановката за болести, които идват от Турция, не е голяма, и спряхме цялата дезинфекция, която се правеше, мисля, че от 15 години. Дезинфекцията се извършва само тогава, когато има пряка опасност и данни за болести, а данните в момента са такива, че няма нужда от дезинфекция. Друг е въпросът, че тази дезинфекция първо трябва да ефективна и след това трябва да не е услуга, от която се печелят огромни пари. Дезинфекция се прави, когато има нужда. Ако няма нужда, дърпаме шалтера, както сега направихме“, допълни Явор Гечев.

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
695 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.22 | 10:40

4
glupak ot visokite ceni niakoi stanaha milioneri taka tce zabravi tce mojesh da se preborish sas tezi prestapnici

2023.03.22 | 10:34

3
Брутният външен дълг (частен и държавен) на България в края на септември е 43,950 млрд. евро, което е с 6,9% (2,832 млрд. евро) повече в сравнение с година по-рано. Така той представлява 55,6% от прогнозирания от Българската народна банка брутен вътрешен продукт (БВП) на страната за тази година, показват предварителните данни на централната банка. За сравнение, през август дългът се увеличи с 1,5% (628,6 млн. евро) в сравнение с година по-рано и достигна 41,497 млрд. евро.

2023.03.22 | 09:01

1
ахаха, колонията ще регулира цените на австpийския и немcки грабители
Това е

2023.03.22 | 10:20

2
Само лаят по телевизията и прибират комисионни. България умира със бързи темпове.

Добави коментар

Водещи новини