РИОСВ – Стара Загора предприема мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от „Марица изток”

  • 19 октомври 2022 10:14

  • 441
  • 1
РИОСВ – Стара Загора предприема мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от „Марица изток”
© Bulphoto/архив

Спешни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в енергийния комплекс „Марица изток” предприема Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, съобщи за БТА директорът на инспекцията Диана Искрева.

Това е резултатът от работна среща с представители на четирите горивни инсталации в енергийния комплекс „Марица изток”. В срещата е взела участие заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която е настояла спешно да се предприемат превантивни и текущи действия при неблагоприятни данни от системата за ранно предупреждение, за да се предотврати и намали замърсяването на атмосферния въздух по показател серен диоксид. 

Проверяват района на Мариците заради серен диоксид

Повод за своевременната реакция от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са регистрираните през почивните дни превишения на серен диоксид – данните са от Автоматичната измервателна станция „Гълъбово“ за 15-и и 16 октомври. Заради отчетените стойности вчера РИОСВ – Стара Загора извърши извънредна проверка на операторите в района на Гълъбово. По време на проверките е установено наличие на неорганизирани емисии на площадката на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Брикел“ ЕАД в Гълъбово. За установеното нарушение от РИОСВ – Стара Загора ще бъде образувана административно-наказателна процедура по реда на чл. 123в, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) за неизпълнение на условия от комплексното разрешително.

РИОСВ – Стара Загора издаде предписания на всички оператори на големи горивни инсталации за предприемане на мерки и недопускане влошаване качеството на атмосферния въздух. Регионалната инспекция ще възобнови интензивния текущ контрол на горивните инсталации по всички условия от издадените комплексни разрешителни в района на енергийния комплекс „Марица изток”. Позиционирана е и допълнителна мобилна автоматична станция от Изпълнителната агенция по околна среда в границите на град Гълъбово.

В резултат на засиления контрол от страна на МОСВ от началото на септември до 16 октомври т.г. по заповед на министър Росица Карамфилова са извършени над 48 извънредни проверки съвместно с експерти от други регионални инспекции на големите горивни инсталации. Съставени са 15 акта за установени административни нарушения на условията от комплексните разрешителни – 13 на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД  и по един на „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД и „Ей и Ес 3С - Марица Изток 1“ ЕООД.

Предстои издаване на наказателни постановления в нормативно определения срок. За неизпълнение на изискванията по чл. 123в и чл. 125 от ЗООС на оператор на инсталации - юридическо лице, законът предвижда налагането на имуществена санкция от 10 хил. до 500 хил. лв. според тежестта на нарушението и въздействието върху околната среда.

Уточнява се провеждането на работна среща на МОСВ и РИОСВ с областния управител на Стара Загора и община Гълъбово за набелязване на общи институционални мерки за предстоящия отоплителен сезон. Също така ще бъде засилен и контролът от страна на МОСВ към общините за изпълнението на мерките в техните програми за качество на атмосферния въздух.

Последвайте канала на

Десислава Станева
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.19 | 13:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини