Красимир Вълчев скочи на "Промяната" заради комплекса „Марица-Изток“

  • 29 август 2022 11:11

  • 487
  • 1
Красимир Вълчев скочи на "Промяната" заради комплекса „Марица-Изток“
© Булфото (архив)

Миналата година Кирил Петков и Асен Василев дойдоха в Раднево на 13 септември, за да излъжат миньорите, че ще работят за запазването на комплекса „Марица-Изток“ като минно-енергиен. Направиха го и днес. Още по-нагло. Защото през изминалите месеци работиха за заличаването на комплекса, а не за запазването му, пише във Фейсбук Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, водач на листата на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на в Стара Загора. 

Ако бяха откровени, днес Кирил Петков и Асен Василев трябваше да кажат следното на миньорите:

• Спазарихме затварянето на комплекса срещу одобрението на проекта на батериите.

• Трябвате ни само през зимата. Останалите сезони си работа като сервитьори, комбайнери, строители.

• Дойдохме да ви баламосаме още веднъж, за да спечелим изборите и да довършим започнатото.

Въпреки че имаше разработени четири модела за енергиен преход, те не стъпиха на един тях, а избраха неофициален модел на частна фирма, залагащ на закупуването на батериите. Отказаха се да работят за инвестиции в технологични решения, които да удължат производството на енергия от въглища при намаляване на емисиите на въглероден двуокис, каквито предложения имаше в другите разработени модели.

Проектът за батериите е ужасяващо нерентабилен и необяснимо голям. И Европейската комисия го знае. И единствената причина да бъде одобрен от ЕК е, че срещу това е поет ангажимент за затваряното на комплекса. А единствените логични причини да бъде предложен от българското правителство, са лобизъм и корупция.

Това е истината, „Продължаваме промяната“ и техните коалиционни партньори предадоха и продадоха интересите на комплекса, на района, на енергийната система и страната срещу корупционния проект за батериите. Както каза президентът на КТ Подкрепа: “мафия” и бизнес от най-гадно олигархично естество”.

Ще ви припомня, че едно от първите решения на коалицията, водена от ПП, беше да гарантиран свръхпечалби на собствениците на фотоволтаици, като отхвърлиха предложението на колегата Дилян Добрев, големите ВЕИ мощности да бъдат изключени от обхвата на мораториума. „Марица-изток“ пречи на фотоволтаичните лобита. Но също съща така и им трябва, за да балансира системата. Ако има батерии, комплексът ще им трябва само през зимата, когато не грее слънце и токът от батериите няма да е достатъчен. Това е тяхната логика и тя не е тайна. Сандов си я изрече откровено най-напред, след това и Асен Василев. Чух го лично на парламентарен блицконтрол. Признаха си за истинските намерения и с проекта на териториален план.

Излъгаха и, че са спасили комплекса, като са премахнали предложенията в Плана за възстановяване и устойчивост за парогазова централа. Такова предложение имаше само в изменения проект от правителството, в което Кирил Петков и Асен Василев бяха министри миналата година, т.е. те са го спасили от себе си. В проекта, оставен от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, нямаше парогазова централа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
487 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.29 | 13:29

1
Да питам аз тоз дръглив лъжец, какви "технологии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид" е имало в "другите предложения"? Щото докато се горят въглища, единственото работещо решение е намаляването на количествата.

Добави коментар

Водещи новини