Омбудсманът иска КЕВР да не приема скока на водата в Хасково

  • 05 октомври 2022 12:49

  • 280
  • 2
Омбудсманът иска КЕВР да не приема скока на водата в Хасково
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

 

Омбудсманът Диана Ковачева изрази категоричната си позиция против предвиденото 35% увеличение на цената на водата в гр. Хасково. Спрямо 2021 г. тя нараства от 3,524 лв. на 4,758 лв. с ДДС, а през 2026 г. – скача с 58% спрямо 2021 г., т.е. от 3,524 лв. на 5,562 лв. с ДДС. Становището ѝ бе представено днес от Боряна Джунева, експерт в институцията на омбудсмана в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по време на общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество.

В позицията си проф. Ковачева посочва, че тези цени са на прага на социалната поносимост, която за 2021 г. е 4,970 лв., а за 2026 г. – 5,700 лв. 

 „Налага се да припомня, че на 2 август 2021 г., малко след като ВиК операторът оповести предложението си за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услугите за регулаторен период 2022 г. – 2026 г., жителите на Хасково излязоха на протест срещу предвиденото значително увеличение на цената на услугата“, каза г-жа Джунева.

Тя подчерта, че според омбудсмана недоволство на гражданите е основателно, защото качеството на услугата в областта е много лошо, независимо от драстичното повишаване на цената.

По думите й този факт се доказва не само от множеството жалби до институцията на обществения защитник, но и от данните в Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора за 2020 г., които КЕВР е приел.

Омбудсманът: Цените на дървата са се увеличили близо със 100% от май месец

Според Регулатора оценката по 12 показателя за качество, сред които и „качество на питейната вода в малки зони на водоснабдяване“, „общи загуби на вода във водоснабдителната система“, „аварии по водопроводната мрежа“ и др., е „пълно неизпълнение“.

„Освен това, в края на регулаторен период 2022-2026 г. ВиК операторът не постига 5 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които и един от показателите за ефективност ПК11г – „рехабилитация на водопроводната мрежа“, подчертава омбудсманът в становището си.

Проф. Ковачева допълва, че по данни от последния седмичен бюлетин за мониторинг на води 2022 г., публикувани на електронната страница на Регионална здравна инспекция - гр. Хасково (16-31.08.2022 г.), при лабораторните изследвания на редица от взетите проби вода от различни населени места в област Хасково, са констатирани несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични показатели.

„Видно от Доклада на работната група на Комисия за енергийно и водно регулиране, в изпълнение на чл. 26, ал. 1, т. 1, б. “б“ от Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите (НРКВКУ), ВиК Хасково е представил информация относно предприети дейности и консултации с потребителите. Цитираните данни обаче не доказват по никакъв начин да са проведени реални консултации с абонатите, както и какви са резултатите от тях. Посочени са само бъдещи намерения на компанията за подобряване на обслужването“, посочва още омбудсманът в становището си и допълва, че това е в нарушение на приложимата нормативна уредба.

Според Ковачева този факт е неприемлив, особено с оглед публично изразеното недоволство срещу предложената цена на водата от жителите на Хасково по време на протестите м.г.

Омбудсманът посочва още, че работната група е приела, че бизнес планът на ВиК Хасково е одобрен без възражение от Асоциацията по ВиК (АВиК) на обособена територия, тъй като в определения 45-дневен срок АВиК не е взела решение за съгласуване, нито за връщането му за доработка с мотивирано становище и указания, съгласно чл. 198м, ал. 2 от Закона за водите.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент е категорична, че КЕВР отново не е взела под внимание фактът, че на проведеното на 26 септември 2022 г. заседание на АВиК Хасково е взето решение, че бизнес планът не се приема, тъй като общините - Хасково, Тополовград, Свиленград, Любимец и Димитровград са гласували „против“. 
„Комисията за пореден път допуска на формално основание, че бизнес планът е приет от АВиК, без да се съобрази с конкретните мотиви, представени от съответните общини, гласували против приемането му“, подчертава омбудсманът и в заключение настоява КЕВР да не одобрява ценовото предложение на ВиК Хасково с мотива, че цената на предоставената услуга не отговаря на качеството.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
280 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 17:53

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
33 години фалшива "демокрация "

2022.10.05 | 13:11

1
Театър за пред , гойте.

Добави коментар

Водещи новини