Ще има ли достатъчно дърва за огрев и на каква цена?

  • 04 октомври 2022 12:37

  • 751
  • 1
Ще има ли достатъчно дърва за огрев и на каква цена?
© Novini.bg/ Canva

Почти три пъти повече са заявките за дърва за огрев в Държавно горско стопанство - Стара Загора, тази година в сравнение с предходната, съобщи в интервю за БТА директорът инж. Иван Чергеланов.

Към момента са изпълнени по-голямата част от предварително платените 15 хиляди пространствени кубически метра. „Останалите заявки, които още не са изпълнени, ще бъдат обработени до средата на месеца и хората ще бъдат осигурени с дърва за огрев“, каза още Чергеланов.

От думите му стана известно, че стопанството работи регулярно. “В момента на територията на Държавно горско стопанство Стара Загора работят три фирми. Цената на дървесината спрямо миналата година се е увеличила малко над два пъти. Предоставяна от ДСГ - Стара Загора е 72,60 лева с ДДС за пространствен кубик на склад в гората. Транспортът и осигуряването на фирма за доставката е за сметка на клиента, но спрямо пазарната цена ние предлагаме почти на половина от нея. Пазарната цена на свободния пазар в момента на дървесината е около 170 лева“, обясни още инж. Чергеланов.

Мними горски служители събират аванси за доставка на дърва

Едно домакинство може да получи до 10 кубика дърва. "Въпреки че няма законово ограничение, приели сме това количество, за да изпълним заявките и дървата да стигнат за всички. По този начин регулираме, тъй като интересът е много завишен. Не може едни да получат 30 кубика, а друг - 5 кубика", каза още директорът на ДГС Стара Загора.

Държавно горско стопанство - Стара Загора доставя дърва за населението на общините Гълъбово, Раднево, Опан и Стара Загора. 

Инж. Чергеланов апелира при закупуване на дърва за огрев от физически или юридически лица да се внимава дали дървесината е законно придобита. За целта задължително трябва да е придружена с актуален превозен билет, контролна горска марка и, евентуално, фактура. При констатиране, че дървесината е незаконно придобита, се конфискува и се налагат съответните санкции. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.04 | 13:10

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини