Главният секретар на МВР: Без законодателни промени не можем само да се справим с безумието по пътищата

  • 28 септември 2022 15:42

  • 391
  • 0
Главният секретар на МВР: Без законодателни промени не можем само да се справим с безумието по пътищата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи с безумието по пътищата. Трябва и комплекс от мерки за подобряване на подготовката на водачите и на състоянието на инфраструктурата. Това каза в Стралджа главният секретар на ведомството главен комисар Петър Тодоров. Той присъства на поклонението на загиналия полицай Генади Троев, който беше блъснат по време на работа от пиян шофьор, предаде БТА.

„Най-важното е законова мярка, която да не разрешава на водачи, отказали проба за алкохол и наркотици, да им се размине. Такива установени шофьори трябва да имат ефективни присъди. Ако трябва да се предприемат и конфискации на автомобилите им. Тези мерки са подготвени като законова промяна заедно с Министерството на правосъдието. Очакваме следващото Народно събрание да се произнесе по тях“, каза главен комисар Тодоров.

Той призова за законови промени, непозволяващи споразумения, условни присъди, глоби и пробации за шофьори, употребили алкохол и наркотици и предизвикали тежки произшествия със загинали. Трябва да има само ефективни присъди, подчерта главният секретар на МВР.

По думите му, без впрягане на усилията на всички отговорни институции „войната по пътищата“ не може да бъде спряна. В страната има 60 – 70 критични пътни участъка с лоша инфраструктура и постоянни произшествия. Там също са необходими спешни мерки, посочи главният секретар на МВР.

Ден на траур в Стралджа в памет на трагично загиналия млад полицай

„В спешен порядък засилваме присъствието, закупуваме още технически средства, но тази борба е комплекс от мерки. МВР и полицията не могат сами да се справят с това безумие, насажданото чувство за безнаказаност от години, несъбираемостта на глобите“, каза още той.

По думите му, трябва да спре и непрекъснатото съкращаване на полицейски състав, тъй като недостигът на кадри е сериозен. „От 2009 г. насам са съкратени над 14 хил. души от личния състав – от 63 хиляди в момента е около 46 хиляди. Полицаи не достигат, както в малките населени места, така и в големите градове. Безумие е да има по два – три патрула в район със 100 хил. души население“, каза Тодоров.

Колегите на загиналия полицай го изпратиха в последния му път с включени светлини и сирени на полицейските автомобили днес. Генади Троев е работил от пет години в системата на МВР. Трябвало е след няколко месеца да навърши 31 години. Днес в родния му град Стралджа и в цялата община е обявен ден на траур.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини