Разбиха канал за трафик на мигранти, свързан със смъртта на полицаите от Бургас

  • 20 септември 2022 17:01

  • 2315
  • 2
Разбиха канал за трафик на мигранти, свързан със смъртта на полицаите от Бургас
© Пресцентър МВР
Слушай новината Слушай новината

Общо 12 души са задържани в Пловдив, Харманли, Хасково и Средец при акция на полицията и прокуратурата срещу трафика на мигранти. Това съобщи на пресконференция Румен Попов, зам.-апелативен прокурор на Пловдив. Арестуван е и ръководителят на канала - 30-годишен сириец.

По първоначални данни има връзка между канала, ръководен от сириеца и бежанците, които са били в автобуса при трагичния инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицаи, отбеляза Попов.

В едно от претърсените жилища в Средец и горичка в близост до него са открити 22-ма чужденци. На въпрос от какъв произход са те, Попов отговори: "все още се водят разпити, хората бяха премръзнали".

Трима от задържаните са чужденци, а останалите са българи от Пловдив, Харманли, Хасково и Средец.

30-годишният сирийски гражданин има разрешение да пребивава в страната и живее в Пловдив. Официално е работник на изпълнителска длъжност в голяма частна фирма в града, уточни Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. Извършени са претърсвания в шест жилища, иззети са множество флашки, компютърни конфигурации, списъци и пари.

В схемата участват и две лица от Истанбул, с които сириецът е държал постоянна връзка. По думите на Пехливанов когато се съберат повече чужденци, които искат нелегално да преминат от Турция в България, те се свързват с него. Той от своя страна се обажда на останалите арестувани, които осигуряват коли и шофьори за превоза на мигрантите. Често шофьорите са случайно набелязани от чуждестранен произход, но и българи, коментира Пехливанов. Те взимат чужденците, които са преминали нелегално границата, карат ги в Пловдив или София и после мигрантите се насочват към Западна Европа, отбелязва БТА.

Главният секретар на МВР за катастрофата с убити полицаи в Бургас: Има допуснати пропуски

Всеки мигрант плащал по около 3000 евро на сириеца чрез преводи по сметки, после той ги разпределял към останалите във веригата, обясни прокурорът.

За извършеното престъпление се предвижда се наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хил. лева.

Работи се по възможността за трайна структурирана организация, т.е. организирана престъпна група, коментира Попов, но не уточни от колко време е работил каналът. Удовлетворен съм, че след 22 години работа, отминава периодът, в който прокуратура и полиция не контактуваха, коментира Попов. Той допълни, че цялата операция е организирана след съвместни съвещания на полиция и прокуратура, образуване на досъдебно производство и предварителни разрешения от съдия. Заработи се така, както винаги трябва да се работи - в екипност, каза още Попов.

В рамките на два дни е проведена акция срещу две групи на територията на Сливен, съобщи главният секретар на МВР Георги Тодоров.

При първат акция в  има 12 задържани лица. От тях пет са с повдигнати обвинения и мярка задържане под стража за 72 часа. Извършени са обиски на много адреси. При втората акция са задържани 19 мигранти. Става въпрос за добре организирана престъпна група, която се занимава с тази дейност, заяви Тодоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.09.20 | 19:41

2
Нищо не са разбили, тея дет ги хванаха там с автобуса са ги изпяли
DEA

2022.09.20 | 18:43

1
A zashto meghdu zadarghanite nima i ot kolegite im

Добави коментар

Водещи новини