Възстановено е корабоплаването по река Дунав

  • 26 август 2022 13:41

  • 455
  • 0
Възстановено е корабоплаването по река Дунав
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Възстановено е корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра. Това съобщи за БТА директорът на дирекцията "Речен надзор - Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

По думите му причина за това са извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера (плавателния път) край островите Белене и Батин, които са най-критичните места в българо-румънския участък. В тези райони все още се преминава с ограничени габарити на корабните състави.

"Не можем да говорим все още за нормално корабоплаване. Това ще бъде факт, ако до българския участък достигне част от вълната, която в момента преминава през Сърбия, както и ако има валежи в големите притоци на Дунав - Драва, Тиса и Сава", обясни Жеков. 

Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда за най-ниски води

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то се повиши с 23 см и да достигне минус 41 см спрямо условната кота "нула". 

Калина Христова
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини