Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда за най-ниски води

  • 23 август 2022 13:43

  • 540
  • 0
Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда за най-ниски води
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нивото на река Дунав при Русе днес е на сантиметър от рекорда за най-ниски води през последните 81 години, откакто се извършват измервания. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната служба в крайдунавския град.

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е минус 72 см спрямо условната кота "нула". Рекордът за най-ниски води е отчетен на 8 септември 2003 година. Тогава при Русе са измерени минус 73 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за утре е нивото да се повиши с два сантиметра.

"Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българско-румънския участък на река Дунав заради много ниските води", съобщи директорът на дирекцията "Речен надзор - Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков. Пътуват само кораби, които са с много малко газене.

В българско-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването.

Жеков обясни, че са приключили драгажните дейности в района на остров Белене по удълбочаване на фарватера (плавателния път). Така кораби ще могат да преминават с газене от поне 1,70 метра. Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.

Ниските нива на водите в река Дунав разкриха потънали германски кораби от ВСВ

"Отделно, надявам се част от вълната, която мина през Германия и Австрия, а сега се намира в Унгария, да достигне и до българския участък. Така нивото ще се повиши, което ще облекчи до някаква степен корабоплаването за известно време", каза Жеков. 

Novini.bg
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини