Генчо Генчев: Ситуацията в осемте свищовски села остава критична

  • 19 август 2022 09:31

  • 255
  • 0
Генчо Генчев: Ситуацията в осемте свищовски села остава критична
© Novini.bg/Canva

"Ситуацията в осемте свищовски села остава критична". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" кметът на Свищов Генчо Генчев:

"Община Свищов разполага с вода във водоизточниците, но проблемът е, че ние не можем да я доставим в населените места заради силно амортизиралата мрежа. През 60-те години е построена ВиК мрежата. Община Свищов през годините в инвестирала близо 7-8 милиона лева във ВиК мрежата и съоръженията и не е спирала със собствени средства да решава проблемите, но не е по силите на нашата община да подмени навсякъде довеждащата инфраструктура или да изгради нова със собствени средства, тъй като общината има да изпълнява и други социални и икономически функции към населението и не разполага с достатъчен финансов ресурс. Много належаща е помощта на държавата, за да може по някакъв начин да минимализираме проблемите на населението".

"Остарялата инфраструктура и загубите на вода по нея е доста специфичен проблем в България, но в момента има безпрецедентна суша в цяла Европа, пресъхват реки, правят се ограничения за водоснабдяването и даже на фона на картините, които виждаме от другите държави България изглежда като малък оазис", коментира пред БНР Иван Иванов, председател на Асоциацията на водите:

"Ние си имаме хронични проблеми в някои населени места, например във Велико Търново, Шумен, Добрич, Перник. Мога да изброя почти всички области. Там проблемите не се решават от години. Всичко това е обвързано и с недостатъчно доброто законодателство за водоснабдяването и канализацията".

"Случилото се в Своге е природно явление с карстов извор в село Искрец, което се е наблюдавало през 19 век, има и такива през 20 век, обвързани с различни земетресения. Това е изцяло природно явление", обясни Румен Маринчев от Басейнова дирекция "Дунавски район":

"Пред мен са данните на Националния институт по метеорология и хидрология за периода от 1-и до 15-и август през 2021 година и през 2022 година за същите дати. Графиките показват, че има измеримо намаляване на дебита с рязкото понижение, регистрирано в понеделник. Това е разликата в графиките".

 

Радина Лазарова
255 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини