30 пожара бушуват в страната

  • 10 август 2022 12:33

  • 339
  • 0
30 пожара бушуват в страната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

На територията на страната действат 30 пожара. В борбата срещу тях на място са 100 противопожарни автомобила, 281 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и повече от 85 служители на горски стопанства. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов до огнището край любимецкото село Йерусалимово, предаде БТА. Всички те полагат усилия да се овладее ситуацията, каза Николов.

По негови думи три са проблемните в момента пожари - този в Хасковско, в Старозагорско и в община Средец. В пазарджишкото село Елшица стихията върви към овладяване. Нов пожар обаче е избухнал край Пещера, където са насочени сили на службата. Междувременно пожар се е активирал и до хасковското село Брягово, информира директорът на областната пожарна в Хасково Николай Вълчев.

Предпоставка за запалванията са високите температури, а в повече от 90 процента от случаите причината е човешката дейност, обобщи Николов. Той призова стопаните, особено в Югоизточна България, да прекратят в следващите два-три дни полската работа и предупреди, че в сухото и ветровито време за възникването на бедствие е достатъчна и една най-малка искра.

Гл. комисар Николов увери още, че ГДПБЗН активно работи по програми за обновяване на техниката на службата.

Затварят АМ „Марица“ заради неовладян пожар

Константин Тодоров
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини