Почитаме Света Емилия, светицата на милосърдието

  • 30 май 2022 09:29

  • 1546
  • 0
Почитаме Света Емилия, светицата на милосърдието
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

На 30 май почитаме Света Емилия.

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са обявени за православни светци.

Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-възрастната дъщеря на Емилия - Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

След като децата ѝ напускат дома ѝ, св. Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение. Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието.

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

Честит имен ден на Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили. 

Калина Христова
1546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини