Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските пространства

  • 18 май 2022 15:39

  • 335
  • 0
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските пространства
© Булфото (архив)

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. С  разпоредбите се регламентират на национално ниво възприетите от Европейския съюз принципи при определянето на пристанищните такси за приемане и обработване на отпадъци от корабоплавателната дейност, определени в евродиректива.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че размерът на таксата следва да е такъв, че да не насърчава изхвърлянето на отпадъци в морето, съответно в река Дунав, както и че таксата трябва да покрива непреките административни разходи и значителна част от преките експлоатационни разходи. Посочва се, че размерите на таксите могат да бъдат различни в зависимост от категорията, вида и размера на кораба. 

Пристанище Бургас работи по световни стандарти за екология и безопасност

По време на дискусията Благовест Белев от „Продължаваме Промяната“ посочи, че сегадействащият закон за морските пространства прави разделение между кораб и яхта. Депутатът настоя за уточнение, защото, според него, ако текстът остане така, яхтите не са включени в определението за кораб.

По думите на Белев може да настъпи двусмислие дали яхта с пет човека на борда трябва да заплаща такси като кораб с 20 човека екипаж. Борислав Гуцанов от „БСП за България“ също каза, че между двете четения текстовете ще бъдат прецизирани. За прецизиране на разпоредбите настоя и Росица Кирова от  ГЕРБ-СДС, както и депутатът Иво Атанасов от „Има такъв народ“. 

Радина Лазарова
335 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини