Илия Лингорски: Смяна на режимите няма как да не е съпроводена с инфлация*

  • 16 май 2022 13:11

  • 1967
  • 0
Илия Лингорски: Смяна на режимите няма как да не е съпроводена с инфлация*
© булфото /архив/

Коментар на Илия Лингорски, известен икономист и политик. Бивш зам.-министър на финансовото министерство. В момента той е в надзора на БНБ.

Колеги от медията, когато говорите за “криза” и “анти кризисни” мерки спрямо инфлацията… - инфлацията не е белег на икономическа криза или рецесия, а на тъкмо обратното - на прегряване.

Глобалната икономика беше “ръчно” и рязко затормозена преди две години поради пандемията, силно стимулирана парично и фискално - пак поради същото, след което спирачките бяха също така рязко вдигнати и връщането на икономическата активност и респективно на растежа, и то вече с много парично гориво в резервоарите, неизбежно и стремглаво. Подобна смяна на режимите няма как да не е съпроводена с инфлация.

Към момента, българската икономика НЕ Е в криза,

а на най-високите си исторически нива на обем на производството и с изключителен растеж на износа. Намаляването или “връщането” на данъци - косвени и/или преки - могат да бъдат добри мерки от страната на предлагането, НО такива са за стимулиране на икономиката и растежа, а НЕ за подтискане на инфлацията.

Иначе казано, глобална рецесия най-бързо убива инфлацията, което - за сега поне - можем спокой да оставим като решение на колегите от Федералния резерв Kudos, към които, за това, че си вършат отлично работата, без много да се вълнуват от критиките към тях в медията.

*Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1967 0

Свързани новини

Водещи новини