Политолози: Конфликтът не е само с БНБ

  • 11 април 2022 09:06

  • 1592
  • 4
Политолози: Конфликтът не е само с БНБ
© Pixabay

Коалицията трябва да направи някакъв рестарт, смятат политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов.

Снощи се състоя извънреден съвет, но напрежението в коалицията продължава заради избора на управител на БНБ. Кандидатът на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ и така кандидат за поста остана само Любомир Каримански от „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“. Въпреки това, от формацията на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически още преди съвета заявиха, че няма да го подкрепят.

Остри коментари и след Коалиционния съвет

След това, в което затънаха, не могат да продължат по такъв начин. Парадоксът е, че са затънали в псевдо проблеми, а има достатъчно неща, на които могат да стъпят, за да си дадат обозрим хоризонт, отбеляза Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.  

Според политолога Андрей Райчев за коалицията може да се говори в минало време, ако тя не предприеме специални действия за рестарт.

„Този конфликт е случаен – можеше да няма избор на БНБ, можеше да е приемлив кандидата, всякакви варианти. Има други два конфликта, които не са случайни – Украйна и Северна Македония“, обясни политологът.

Според Даниел Смилов два са основните моменти в тази ситуация. „Тези конфликти не помагат на коалицията, това е безспорно, особено по такъв персонален въпрос кой ще бъде управител на БНБ. Целият въпрос е поставен на грешна основа и те не могат да намерят решение“, коментира и Даниел Смилов.  

Според него би било един шамар за коалицията, ако се окаже, че Каримански е избран с гласовете на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с или някаква такава странна амалгама в парламента.

„Голяма част от проблемите, които тази коалиция създава, са самогенеринани, няма големи принципни въпроси, с които те трябва да се борят“, уточни политологът.

„Вярно е, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за са се запънали по въпроса за военната помощ за Украйна, но принципът е да се помага на страната, която е жертва на агресия. Те имат притеснения по отношение на гласове, които ще загубят, но с това си поведение те по-скоро помагат на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, отколкото на себе си. Това е единият въпрос, а другият за Северна Македония – там ситуацията е ясно. Имаме решение на парламента, имаме позиция, която е заета и ако македонската страна регистрира някакъв прогрес, ние трябва да действаме“, посочи още Даниел Смилов.

Според Анрей Райчев и в двата случая не е въпрос кое е изгодно за България и кое е изгодно за коалицията, а е въпрос на електорат.

„Как Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за да се яви на избори, ако е гласувала за оръжия за Украйна? За какво да се явява?“, попита той.

„Няма вариант, в който електоратът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще приеме, че неговата партия дава оръжия на Украйна. Същото е и за Северна Македония. Който каже „Хайде да пуснем Северна Македония“, трябва да се раздели с идеята да се явява на избори, тъй като 80% от българския народ казва „не““, обясни Райчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1592 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИСТИНАТА

2022.04.11 | 09:31

1
Ама РАЗБИРА се,КОНФЛИКТА е СТРАХ,СТРАХ,СТРАХ от ИСТИНАТА за: "ИЗГУБЕНАТА" ПЪТНА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,....................................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ"герб"?!?!?!!!!!!!!!!!!!!!!!! А,има ли "КОНФЛИКТ"???????????????????????

2022.04.11 | 12:24

4
Я виж! За сто дни тези откраднаха толкова, колкото ГЕРБ не можа за 12.Посегнаха и на златния резерв, а ти още се взирай в шкафчето и чекмеджето, които спретнаха днешните пладнешки разбойници.
ЕДНА ЖЕНА

2022.04.11 | 12:19

3
как можахте да се суберете толкова педали на куп ха ха
Хм...

2022.04.11 | 10:08

2
Затънали били в дребни конфликти не по същество......Ами да .... Когато целта е да се награбят колкото може повече и то само определен кръг, се изпускат главните проблеми. Явно кризите с икономиката , цените и здравеопазването не са им цел и нямат намерение дори да започнат да ги решават !

Добави коментар

Водещи новини