Пъпката и Аптекаря завлекли и швейцарски съдружник

  • 19 юни 2012 06:08

  • 1982
  • 3
Пъпката и Аптекаря завлекли и швейцарски съдружник
©

Освен че превзеха „Медийна група България холдинг”, под чиято шапка са „Труд” и „24 часа”, зад гърба на австрийските си съдружници от „БГ приватинвест”, скандалните бизнесмени Любомир Павлов-Любо Пъпката и Огнян Донев, познат с прякора Аптекаря Донев, са завлекли и швейцарския си съдружник Хералд фон Зеефрид, пише в. "Монитор".

Те са го ужилили с 13 млн. лева. Това става ясно от документи, публикувани в Търговския регистър. Самият Фон Зеефрид е собственик на 28% от „Медиа холдинг” АД – дружеството, което издава „Труд” и чийто изпълнителен директор до вчера беше Любомир Павлов.

Преди броени дни Фон Зеефрид е внесъл в Търговския регистър искане за вкарване на допълнителна точка в проведеното вчера заседание на Общото събрание на „Медиа холдинг” АД. Той настоява да се обяви за недействителен спрямо дружеството банковият договор, с който беше финансирана сделката за закупуването на „Медийна група България холдинг”, под чиято шапка са „Труд” и „24 часа”. Причината е, че след преврата, който спретна с Донев в пресгрупата, Павлов заложи като гарант по кредита всичките авоари на „Медийна група България холдинг”. В същото време обаче далеч преди сделката „Медиа холдинг” АД е дала кредит от 47 млн. лева на Вестникарска група България (бел.ред., издаваща „24 часа”). Със залагането на авоарите на пресгрупата от страна на Павлов „Медиа холдинг” губи възможността да си върне заема. От това е пряко засегнат Фон Зеефрид, който като собственик на 28% от дружеството трябва да си вземе и общо 13,1 млн. лева от дадения кредит.

Междувременно, точно седмица след като бе подведен под отговорност по три обвинения, Любо Пъпката започна да замита следите във вестниците, чийто съиздател е.

На заседанието на Общото събрание на „Медиа холдинг” АД той беше освободен от поста на изпълнителен директор на фирмата. Съпругата му Диляна Грозданова пък напусна позицията си на член на борда на директорите. Общото събрание им даде и пълна индулгенция - както Павлов, така и Грозданова бяха освободени от отговорност за действията си през 2011 г. като членове на управата на „Медиа холдинг” АД. Това показва протоколът от заседанието, който беше публикуван късно следобед вчера в Търговския регистър. Рокадите стават точно 7 дни след като прокуратурата повдигна на Павлов обвинения за пране на пари, документна измама и използване на подправени документи в тайната сделка с ортака си Огнян Донев. Благодарение на нея двамата преразпределиха зад гърба на австрийските си партньори от „БГ приватинвест” 83% от дяловете в „Медийна група България холдинг”, издаваща „24 часа” и „Труд”.

С вчерашното решение на мястото на Павлов като изпълнителен директор влиза Радослав Чолаков – главният юрисконсулт на Вестникарска група България. Почти напълно подменен е и съставът на досегашния Съвет на директорите на дружеството. В него остава единствено другият изпълнителен директор - Мария Стоянова. Новите попълнения са Мария Александрова-Грозданова, която оглавява съвета, а също Чолаков, Николай Димов и Константин Евгениев Рочев. Последният е познат като момче за мръсни поръчки на Пъпката и е изпълнителен директор на „България днес”. Назначението му изкарва наяве връзката между Павлов, пресгрупата и жълтото издание. Самият Константин Рочев е син на Евгени Рочев – най-доверения човек на Павлов, който е подставено лице в много от фирмите му и управител на скандалното дружество „Ди ен Джи Асетс” - фирма, превъртаща в продължение на години офшорни капитали.

В същото време самият Фон Зеефрид е отстранен от съвета. Искането му въобще не е разгледано, а най-вероятно заради него Общото събрание отказва да го освободи от отговорност за действията му през 2011 г. Така швейцарецът е единственият член на борда на директорите, който не е освободен от отговорност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1982 3

Коментари 3

Добави коментар
Ренета

2012.06.20 | 11:31

3
Поведението на швейцареца е нелепо - опитва се да набута агент Бор обратно във в.Труд, като управляващ акциите му там...
Дидо

2012.06.19 | 19:25

2
Ще се мъчат да отърват кожите по всевъзможни начини и дано не успеят
коко

2012.06.19 | 09:54

1
ммошеници, страшни, ъчи се Пъпката да се подплати, да си върже гащите, но прокуратурата не се интерсува от това, пък и не знам колко му е бил неудобен този, като гледасм какви поръчкови глупости се пишат в тези вестници

Добави коментар

Водещи новини