Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир „Засмяно“

  • 26 март 2022 14:27

  • 4131
  • 1
Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир „Засмяно“
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно е причинено от изпускане на замърсени води от свинекомплекс в района, предаде БНР.

По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира. Това е причинено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово.

Свинекомплексът е стопанисван от фирма, от която са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа.

Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

„Местният комплекс в Любен Каравелово изпуска замърсени води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата – б.р), което е най-големият абсурд, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има съдебен риск, тонове умряла риба, екологична катастрофа. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи“, каза той.

По брега на язовира наистина има изхвърлени тонове умряла риба. А това е любимо място на варненци и защитена екологична зона, която вече, уви, няма да може да се използва.

Голямо количество мъртва риба е открито в река Върбица

Валери Зайцев
4131 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
чичо Кърле

2022.03.26 | 15:54

1
МЪРТВА ,МЪРТВО,МЪРТВИ!- АБЕ ИЗБЕ"СЕ"ТЕ ГИ НЕЩАСТНИЦИТЕ КОИТО ПРИЧИНЯВАТ ТОВА НАЙ НАКРАЯ.

Добави коментар

Водещи новини