МО обяви няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности

  • 08 март 2022 16:22

  • 3449
  • 0
МО обяви няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Няколко конкурса за попълване на вакантни войнишки длъжности са обявени традиционно в началото на годината, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В тях могат да кандидатстват желаещите да станат част от една от националните институции, които се ползват с най-висок авторитет и доверие в обществото - Въоръжените сили на Република България. Обявени са конкурси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. За завършили медицина Военномедицинска академия също обяви 30 вакантни длъжности. 

Засилен е интересът към военната служба в гарнизоните Стара Загора, Хасково и Ямбол

Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене. Детайлна информация за спецификите на длъжностите и перспективите на военната кариера може да получите също от експертите на ЦВО.

Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване. За някои от длъжностите има и специфични изисквания. Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.

В Сухопътните войски са обявени 200 вакантни войнишки длъжности в различни гарнизони. До 22 март кандидатите за служба в Сухопътните войски подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 21 юли до 2 август по график във военните формирования.

Във Военновъздушните сили (ВВС) са обявени 169 вакантни войнишки длъжности. До 29 април кандидатите за военна служба във ВВС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 29 август до 9 септември.

Във Военноморските сили (ВМС) са обявени 177 вакантни длъжности за матроси (войници). По-голямата част от тях са за военни формирования в гарнизоните Варна и Бургас. До 31 март кандидатите за военна служба във ВМС подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат по график в съответните военни формирования.

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 66 вакантни длъжности. 36 от тях са за гарнизон Пловдив, а 30 - за гарнизон София. До 18 март кандидатите за военна служба в СКСО подават заявления и необходимите документи. Конкурсите ще се проведат от 4 до 8 април 2022 г.

В Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 50 вакантни войнишки длъжности. 40 от тях са за гвардейци като военната служба се изпълнява във военно формирование 54 800 - гр. София - НГЧ. До 21 април желаещите да бъдат гвардейци подават заявления и необходимите документи. Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 май. 

Армията търси 155 желаещи да станат войници в Сухопътни войски

В Съвместното командване на силите (СКС) са обявени 30 вакантни войнишки длъжности за военни формирования в София и Горна Малина. До 25 март кандидатите за военна служба в СКС подават заявления и необходимите документи. Изпитите ще се проведат от 9 до 13 май.

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 30 вакантни длъжности за военнослужещи във Военномедицинска академия. Длъжностите са за 11 офицери (лекари) и 20 сержанти (медицински сестри и лаборанти). Конкурсът включва изпит по физическа подготовка и събеседване. До 31 март кандидатите подават заявления и необходимите документи.

Обявите за конкурсите, приложенията към тях и Единният армейски тест са публикувани на страницата на Министерството на отбраната в рубриката „Обяви и конкурси“

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини