Има проблем с изпращането на съобщения за платено паркиране в София

  • 02 февруари 2022 21:53

  • 858
  • 0
Има проблем с изпращането на съобщения за платено паркиране в София
© bulphoto (архив)

Проблем с изпращането на SMS за синя и зелена зона в София. За това сигнализират десетки столичани. Причината някои от клиентите да не могат да изпращат съобщения за платено паркиране мобилните оператори обясняват с най-новата версия на операционната система за смартфон Аndroid 12.

Поне два пъти седмично на Станислава й се налага да паркира в центъра на София. От скоро обаче, за да плати за зона SMS -ът с номера на колата се оказва, че не може да бъде изпратен.

„Получава се грешка 28, каквото и да значи това. Пробвах отново, но резултатът е същият”, разказва пред Нова телевизия Станислава Цветкова.

СОС разглежда на 1 май дали пл. "Св. Ал.Невски" да стане пешеходна зона

Мобилните оператори обясниха проблема с новата версия на Аndroid и приложението на Google за SMS -и.

„Клиентите изпращат  SMS на кратък номер 1302, а приложението автоматично добавя +359 пред краткия номер и така се опитва да изпрати SMS до номер +359 1302. Всъщност такъв номер не съществува и SMS -ът остава като неизпратен, респективно те не заплащат за услугата”, обясни Любомир Малоселски, директор „Продукти и услуги” към един от мобилните оператори.

От А1 твърдят, че техните клиенти вече нямат проблем с изпращането на SMS -и. В най-скоро време се очаква  проблемът да бъде разрешен и за абонатите на Виваком и Теленор, уверяват от телекомите.

„С тази чат функционалност на SMS приложението вашето текстово съобщение първо се получава от Google, обработва се и чак тогава се обработва от мобилния оператор. Най-лесното разрешение на казуса е да влязат в настройките на своето SMS приложение и да отметнат това, че не желаят то да бъде под формата  на чат приложение”, коментира експертът по сигурност Любомир Тулев.

 „Съветваме  потребителите да проверяват дали съобщението е получено, за да бъдат сигурни, че няма да се стигне до глоба”, добави Малоселски.

Така докато отново може да изпраща свободно SMS -и, за да паркира, Станислава ще моли познати за услугата.

От Центъра за градска мобилност припомнят, че освен стандартният SMS, има и други варианти за плащане на синя и зелена зона.

„Има  алтернативни канали за заплащане на синя и зелена зона, талони- приложенията, които са на нашия сайт”, добави зам.-директорът на ЦГМ Александър Георгиев.

Мая Йорданова
858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини