Скоро: Следят с камери годишните технически прегледи

"Има съмнения в техническата годност на автобуса убиец, проверката вече стартира и е в ход", каза министърът на транспорта Ивайло Московски по tv7. Той коментира реформите след трагедията на магистрала Тракия, където загинаха осем пътници от преобърнал се автобус.

Лекотата, с която жетрваме човешки животи трябва веднъж завинаги да бъде прекратена. На въпрос какво ще се случи сега, ще има ли промени в закона, министърът увери, че вече са стартирани обсъждания в тази насока. 

"Следващата седмица организираме среща на почти всички браншови организации от транспортните превози, депутати от парламентарната транспортна комисия и други. Ще дискутираме не само промени в закона за транспорта, но и начини на промени на транспорта в страната. Няма логика автобуси от натоварените линии да са 30-годишни и повече. Това е абсурдно", коментира министър Московски.

"Съмнявам се, че дори има резервни оригинални части за такива автобуси", каза той.

Прилагане на комплекс от мерки, набор от технически изисквания, които да повишат сигурността на пътниците, включително и задължителните колани и други евростандарти са сред планираните промени.

Транспортният министър съобщи, че вече се прави одит на всички фирми превозвачи. "Това вече е започнало, възложил съм проверка на всички. Превозвачите не са стотици, би трябвало да се проверяват и да се знае коя фирма е фалирала", каза той.

"Основните две версии за катастрофата са човешка грешка или техническа. Фактите са, че има спукана гума и счупена греда. Нека изчакаме експертизата, няма в момента как да направя коментар", заяви още министърът.

"Ако е необходимо, ще увеличим капацитета на Автомобилна администрация. Идеята ни е да създадем горещ телефон, на който граждани да звънят за всякакви нередности около превозвачите", каза транспортният министър.

Той предложи да се третира като тероризъм от закона кражбата на релси.

Когато умишлено се създаде предпоставка, в която могат да загинат десетки и стотици гора, няма как по друг начин да го окачествя, освен като тероризъм.

Ще има камери, които да следят годишните технически прегледи. Това ще се въведе най-късно до края на годината. Тези камери ще заснемат целия преглед, както и номера на автомобила и ще пращат записите в Автомобилна администрация.

Относно видеозаписите, напревени от граждани, ще трябва да коментираме с юристи към кой закон да ги причиским като доказателства, коментира още Ивайло Москов.

Така наречените транспортни схеми ще е също тема на коментиране на срещата в следващата седмица. Това също ще трябва да се прави според правила.

Страхотни нередности се случват не само в маршрутките, а и за автобусите, които превозват деца. "След почването на проверките актове почти не са съставени, т.е. проверката дисциплинира", коментира министър Московски.

"Ще се въведе електронна листовка на изпитите за шофьори за автобус. Ще се изградят и полигони, на които да се обучават шофьорите на практика, да карат в реална обстановка, да се сблъска с реални проблеми, които могат да възникнат при шофиране." По думите му е намален значително черният пазар за шофьорски книжки.

Много по-често трябва да се правят проверките от регионалните инспекции на ДАИ, смята транспортният министър. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет