МОСВ с предупреждение за очакван по-висок приток към язовирите от каскада "Арда"

  • 10 декември 2021 13:54

  • 367
  • 0
МОСВ с предупреждение за очакван по-висок приток към язовирите от каскада "Арда"
© Булфото архив

Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми НЕК ЕАД, както и предприятието "Язовири и каскади", че според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ в резултат на валежи и снеготопене се очакват повишения на речните нива - главно във водосбора на р. Арда. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

По данни на НИМХ от следобедните часове утре и в неделя (11 и 12 декември) се очакват нови съществени повишения в целия басейн, което е предпоставка за увеличаване на притока към язовирите от каскада "Арда". Според прогнозата на 11 срещу 12 декември във водосбора на река Арда - в горното течение на основната река и в притоците - р. Върбица и р. Крумовица, има опасност от възникване и на локални разливи.

Два случая на нарушен обществен интерес са установени след проверка на язовири

Екоминистерството предупреждава, че е необходимо да се пристъпи към плавно сработване на постъпващия приток в язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" чрез работа на ВЕЦ, така че да се осигури свободен обем и да не се допусне рязко покачване на завирените им обеми.

При необходимост може да се предприеме и контролирано освобождаване на води чрез облекчителни съоръжения, като изпускането трябва да се съобрази с проводимостта на речните русла в съответствие с изискванията на Закона за водите, посочват от МОСВ.

Мая Йорданова
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини