Два случая на нарушен обществен интерес са установени след проверка на язовири

  • 09 декември 2021 14:34

  • 438
  • 0
Два случая на нарушен обществен интерес са установени след проверка на язовири
© МОСВ

Две последователни проверки на язовири са установили, че при извършвани дейности в чашата на язовира са нарушени обществени интереси по смисъла на Закона за водите - създадена е предпоставка за негативни въздействия върху бреговете, върху съоръженията, върху качеството на водите и защитени зони. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

При проверка на кариера "Печ" в землището на село Гара Орешец, община Димово, експерти от Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен, в присъствието на заместник-кмета на общината, установили, че за оросяване на пътищата при добива на скална маса се ползва вода от язовир "Върбовчец". На място е установено, че това се извършва с две водоноски по договор между Община Димово и "Автомагистрали" ЕАД за безвъзмездно ползване на язовир общинска собственост, представен от водачите на автомобилите-цистерни като основание за водовземане.

На дружеството - наемодател на техниката, предстои да бъде връчен акт за установяване на административно нарушение. В поканата за съставяне на акта изрично е посочено, че въпросният договор не е основание за водовземане. Съгласно Закона за водите, за водовземане от повърхностния воден обект язовир "Върбовчец" се изисква разрешително за водовземане, без което отнемането на вода от язовира подлежи на административно-наказателна отговорност.

Нарушаване на обществения интерес вследствие на земеделска обработка на земите в чашата на язовира е установено и при проверката, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, в района на язовир "Аспарухов вал", разположен в землищата на Козлодуй, село Златия и село Разград, община Вълчедръм. Собственикът - "Напоителни системи" ЕАД, е уведомен за деня и часа, в който ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Случаят, включително по дейностите за разораване на чашата на язовира, е предаден за проверка на Районната прокуратура в Монтана, допълват още от екоминистреството.

МОСВ: Няма да бъдат допускани земеделски дейности в чашата на язовир “Аспарухов вал“ край Козлодуй

Последвайте канала на

Константин Тодоров
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини