Нинова: Предвидени са бюджетни средства за обследване на 348 язовира

  • 08 февруари 2022 12:19

  • 316
  • 2
Нинова: Предвидени са бюджетни средства за обследване на 348 язовира
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В проектобюджета на Министерството на икономиката и индустрията са предвидени допълнителни 90,048 млн. лева. От тази сума 57,1 млн. лева са трансфер към Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за по време на представянето на проектобюджета на ведомството в ресорната парламентарна комисия.

Нинова съобщи, че в момента работи екипът, който прави преглед на състоянието на язовирите към различните ведомства, и допълни, че скоро ще има информация за предложения за законодателни и административни промени.

Предвижда се Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" да обследва 384 язовира, за проектиране са 100 язовира и за текущ ремонт 130, а за основен ремонт - 15 язовира, каза Нинова.

В проектобюджета на министерството са предвидени и допълнителни трансфери от 572 500 лева за Комисията за защита на потребителите за поставената от вицепремиера приоритетна дейност - защита на хората от злоупотреби на пазара и от изкривяване на конкурентната среда от различни икономически субекти.

Вицепремиерът изтъкна, че в проектобюджета на ведомството са поставени важни приоритети в девет бюджетни програми.

Готвят законодателни промени, за да ремонтират стената на язовир Бели Искър

За облекчаване на регулациите за бизнеса са предвидени 3,9 млн. лева, каза Нинова и допълни, че вече са идентифицирани почти около 150 поднормативни актове, които трябва да бъдат прегледани. Програмата за насърчаване на малките и средните предприятия и индустрията е на стойност 1,141 млн. лева, като чрез нея се цели подобряване на конкурентоспособността на фирмите, дигитализацията им и експортното ориентиране. По програмата за закрила на обектите на индустриална собственост са предвидени 3,7 млн. лева. Друга програма е за инфраструктурата по качеството в подкрепа развитието на икономиката. Програмата за подобряване на възможностите за участие в единния европейски пазар е на стойност 895 500 лева.

По програмата за преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост и в частност на Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества са предвидени 41,176 млн. лева, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
316 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.08 | 13:02

2
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2022.02.08 | 12:27

1
КОРНЕЛИЯ КУКУВИЦАТА

Добави коментар

Водещи новини